ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥΣτις 22 Μαρτίου 2004 η πρώτη τάξη του Ενιαίου Λυκείου της Λίμνης Ευβοίας, επισκέφτηκε μέσα από ένα πρόγραμμα της Ολυμπιακής παιδείας με θέμα από το Ελύμνιο στη Θράκη για την Ολυμπιακή ιδέα, ένα σχολείο στο χωριό Ιασμος.
Το συγκεκριμένο σχολείο παρ’ ότι δεν ανήκει στη μειονότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από μαθητές μουσουλμάνους. Η ανάγκη αυτών των παιδιών να ακολουθήσουν τα ελληνικά πρότυπα ως προς τον πολιτισμό και τη γλώσσα, τα ωθεί να προσαρμοστούν στον ελληνικό τρόπο εκπαίδευσης. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα , χωρίς να αντιμετωπίζονται ως μειονότητα..
Κύρια εντύπωση, προξένησε στα παιδιά της τάξης μας , η δύναμη και η θέληση αυτών των παιδιών να μπορέσουν να ενταχθούν μέσα στην ελληνική κοινωνία παρόλλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, παράξενη εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά κρατούσαν μια επιφυλακτική στάση απέναντι μας, ίσως γιατί ακόμα η έννοια της μειονότητας τους επηρεάζει αρνητικά.
Σίγουρα, αυτή η επίσκεψη θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Πιστεύω πως η επίσκεψη μας στο σχολείο αυτό άλλαξε τον τρόπο σκέψης των παιδιών όσον αφορά τη μειονότητα και καλό θα ήταν να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα σχολεία να επισκεφτούν αυτά τα μέρη.


ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΡΕΤΗ