ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ


Ο Ιασμος είναι ένας μεγάλος πεδινός οικισμός και υπάγεται στην επαρχία της Κομοτηνής του νομού Ροδόπης. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας στην οποία ανήκαν και άλλοι 11 μικρότεροι οικισμοί.
Στον Ιασμο υπάρχει ένα μειονοτικό σχολείο. Εκεί υπάρχουν μαθητές με ελληνική εθνικότητα, αλλά μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και άλλοι Έλληνες με χριστιανικό θρήσκευμα..
Και τα δύο είδη θρησκεύματος συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο σχολείο, χωρίς να υποβαθμίζει ο ένας τον άλλον. Όλα τα παιδιά αποδέχονται τα ήθη και τα έθιμα του αντίθετου θρησκεύματος.
Τα παιδιά στο σχολείο αυτό μας δέχτηκαν με εγκαρδιότητα και καλοσύνη μεν, δηλαδή δεν υπήρξαν φασαρίες, όμως ήταν φοβισμένα για ευνόητους λόγους.
Οι λόγοι αυτοί είναι ότι δεν έχουν κοινωνικές σχέσεις, δε βγαίνουν έξω, παρά μόνο για τις υποχρεώσεις τους και επίσης δε συνηθίζουν να μιλούν με άλλους ανθρώπους γιατί έτσι τους επιβάλλεται από τους γονείς τους. Λόγω του ότι έτσι έχουν διδαχτεί οι γονείς από τους προγόνους έτσι πράττουν και αυτοί σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ιδέες των παλιών. Δε ξέρουν ή δε έχει καθίσει κανένας να τους εξυψώσει και να τους εκσυγχρονίσει και να τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν περισσότερα πράγματα πέρα από την καθημερινή ρουτίνα. Ίσως να μη τους έχει αποδεχτεί το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ζουν με τις οικογένειές τους και αισθάνονται ανασφάλεια ή άσχημα έχοντας συνεχώς στο νου τους ό,τι και εμείς ίσως να μη τους αποδεχτούμε.
Τα παιδιά στο σχολείο του Ιάσμου έχουν κοινά μαθήματα εκτός των θρησκευτικών, έχουν ίδιες δραστηριότητες και στο μάθημα και στις χαρές και στις λύπες έχουν κοινά πράγματα με μερικές όμως εξαιρέσεις. Εκείνες τις στιγμές κανείς δε κοιτά την εθνικότητα και τα θρήσκευμα του άλλου. Όλοι είναι ίσοι και όλοι ζουν σε ένα κοινό μέρος. Έτσι πιστεύω τους δίνεται η ευκαιρία να ομαδοποιηθούν και να αφήσουν στην άκρη τους διαχωρισμούς έστω για λίγο.
Όλα εκεί μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Δηλαδή το πώς ζουν, πώς συμπεριφέρονται, τα ήθη και τα έθιμά τους κλπ. Δε μπορώ επομένως να ξεχωρίσω κάτι το πιο σπουδαίο και το πιο μεγαλειώδες πράγμα που είδα γιατί όλα μου φάνηκαν πραγματικά φανταστικά, απίθανα και ξεχωριστά. Θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να ξαναεπισκευτώ αυτό το σχολείο γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Όμως παροτρύνω και όλους εσάς να επισκεφτείτε το σχολείο του Ιάσμου για να εντυπωσιαστείτε και εσείς από όλα αυτά που υπάρχουν εκεί. Είμαι σίγουρη ότι θα μάθετε πολλά και θα πείτε πολλά. Γι’αυτό μη χάνετε την ευκαιρία αυτή. Πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εγώ δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό το πανέμορφο μέρος και θα επιδιώξω στο μέλλον να το επισκεφτώ ξανά.

ΣΕΤΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ