Στο Λύκειο Λίμνης Ευβοίας διεξήχθη έρευνα ανάμεσα στα 13 αγόρια της Β  τάξης σχετικά με το αλκοόλ.

το ερωτηματολόγιο το έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές
Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα  από κάθε ερώτηση παρατίθενται παρακάτω:

α) Το  61,5 % συνηθίζει να πίνει αλκοόλ.

β) Το 53,8% άρχισε να πίνει αλκοόλ μεταξύ 13 και 14 ετών, το 15% πάνω από 15 και οι υπόλοιποι δηλώνουν πως δεν έχουν πιει ποτέ αλκοόλ. Διαγραμματικά:

γ) Το 61,5% στις περισσότερες εξόδους συνηθίζει να πίνει μπύρα, ενώ το υπόλοιπο 38,5% καταναλώνει άλλου είδους ποτά όπως πορτοκαλάδες, χυμούς και λοιπά αναψυκτικά.

δ) Το 63,33%  από αυτούς που πίνουν δηλώνει ότι στις νυχτερινές εξόδους πίνει από 1 έως 2 ποτά, το 23,07% 3 έως 4 ποτά, ενώ οι υπόλοιποι πάνω από 5 ποτά. Διαγραμματικά:

ε) Το 100% δηλώνει πως  όταν διαβάζει δεν καταναλώνει αλκοόλ.

στ)  Το 46% έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά  στη ζωή του, το υπόλοιπο 54% δεν έχει μεθύσει ποτέ

ζ) Στην ερώτηση για το αν το αλκοόλ σε εξυψώνει πνευματικά και σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα το 61,5% απάντησε αρνητικά.

η) Επίσης το 38,5% πιστεύει πως τα σημερινά πρότυπα των νέων παίζουν ρόλο στην χρήση αλκοολούχων ποτών.

θ) Το 76,92% ισχυρίζεται πως γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει μακροπρόθεσμα το αλκοόλ στον οργανισμό μας, ενώ το υπόλοιπο 23,08% δηλώνει παντελή άγνοια.

ι)  Το 61,5% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη πως η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ σε καθημερινή βάση  ωφελεί τον οργανισμό και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα.

κ) Αξιοσημείωτο είναι πως το 53,8% δηλώνει πως δεν θα επέτρεπε στα παιδιά του να καταναλώνουν αλκοόλ, τη στιγμή που το 46,2% είναι θετικό στην ιδέα αυτή.

λ) Από αυτούς το 76,2% λέει πως θα τα άφηνε να καταναλώσουν αλκοόλ μετά την ηλικία των 15 ετών.

μ) Στην ερώτηση για το ποια είναι η άποψη τους πάνω στο γεγονός  ότι οι μεγάλες βιομηχανίες αλκοολούχων ποτών δαπανούν τεράστια ποσά για την προώθηση των προϊόντων τους το 76,2% των ερωτηθέντων  το θεωρεί αρνητικό, τη στιγμή που μόλις ένα 23,8% το θεωρεί θετικό.

ν) Το 100% τοις των ερωτηθέντων δηλώνει πως κατανάλωση αλκοόλ  είναι προσωπική επιλογή και όχι επειδή το επιβάλλει η παρέα.

ξ) Στην ερώτηση σχετικά με τα αίτια για τα οποία οι νέοι δεν θέτουν κάποια όρια στη  κατανάλωση αλκοόλ όταν βρίσκονται με παρέα το 30,7% απάντησε πως είναι θέμα προσωπικής επιλογής, το 23,07%  θεωρεί πως έτσι δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα, την ώρα που ένα άλλο 23,07%  πιστεύει πως αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν εντύπωση στους άλλους,. Ακόμα το 7% νομίζει πως αυτό γίνεται γιατί δε νοείται πλέον έξοδος χωρίς ποτό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε άγνοια. Διαγραμματικά:

ο) Το 76,92% πιστεύει πως το αλκοόλ εθίζει

π) Το 93% νομίζει πως τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ στην καθημερινή ζωή δεν είναι αρκετά, ενώ το υπόλοιπο 7% πιστεύει πως είναι.

ρ) Τέλος το 53,8% θα συμφωνούσε με κάποια απόφαση των αρμοδίων για τη κατηγορηματική απαγόρευση των ποτών σε ανηλίκους, την ώρα που ένα 46,2% διαφωνεί με αυτήν την άποψη.