Την φετινή χρονιά η τάξη της Β’Λυκείου του Λυκείου Λίμνης στα πλαίσια του προγράμματος σχετικά με την διατροφή σήμερα ασχολήθηκε με την υγιεινή διατροφή, τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται οι νέοι την σημερινή εποχή και πως θα έπρεπε να τρέφονται ώστε να έχουν μία υγιεινή ζωή.

Αρχικά δημιουργήσαμε κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με διατροφή στην καθημερινότητα των εφήβων ώστε να έχουμε μια καλύτερη άποψη και γνώμη για το πώς τρεφόμαστε και με τι επί καθημερινή βάση.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναφερόταν η το πόσο επιβλαβές είναι η ανθυγιεινή διατροφή στον οργανισμό του ατόμου.

Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε μία εκδρομή στον Βόλο με απώτερο σκοπό να δούμε πως δημιουργούνται βιολογικά προϊόντα……………………………….       

 

                                  Super Size me 3!

  Το κατά πόσο οι άνθρωποι σήμερα προσέχουν τη διατροφή τους είναι ένα θέμα που απασχολεί και δημιουργεί προβληματισμούς σε πολλούς διατροφολόγους  αλλά και γιατρούς οι οποίοι διαπιστώνουν έντρομοι ότι τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από κακό τρόπο διατροφής θα οδηγούν σε θάνατο τα επόμενα χρόνια  και θα αποτελούν τη «νούμερο 1» αιτία θανάτου!

   Σ’ αυτή την κοινωνία υπερκαταναλωτισμού που ζούμε, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πια τι σημαίνει όριο και μέτρο. Οι ρυθμοί ζωής έχουν ανέβει τόσο πολύ ώστε το έτοιμο φαγητό μοιάζει σαν «σανίδα σωτηρίας» σε όλους αυτούς που τα ωράρια εργασίας τους είναι εξαντλητικά και δεν τους επιτρέπουν να απολαύσουν ένα γευστικό και προπάντων υγιεινό γεύμα στο σπίτι. Αυτή την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, γνωρίσαμε καλύτερα στην ταινία που παρακολουθήσαμε στο σχολείο  στα πλαίσια ενός προγράμματος αγωγής υγείας με το οποίο καταπιαστήκαμε φέτος. Η ταινία έχει τίτλο ‘Super Size Me’ και επίσης έχει αποσπάσει βραβείο σε μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση.

   Η ταινία αυτή έχει διδακτικό περιεχόμενο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της, δέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα πείραμα για να αποδείξει σε όλους εμάς ότι στην παχυσαρκία οδηγούνται αυτοί που τρέφονται επί καθημερινής βάσεως με έτοιμα φαγητά και ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να αποβούν μοιραία. Αρχικά ξεκίνησε να τρέφεται καθημερινά με πρόχειρα φαγητά (McDonalds).Το χρονικό του όριο ήταν 30 μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, αυτός ο άνθρωπος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που προμήνυαν σοβαρά προβλήματα υγείας(π.χ κύρωση του ήπατος, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.τ.λ.) Το βάρος του είχε ανέβει αισθητά και όσο για τη σεξουαλική του ζωή, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ήταν ανύπαρκτη. Αφού το πείραμα τελείωσε, ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να χάσει τα 11 κιλά που είχε πάρει μετά από 14 μήνες εντατικής δίαιτας και συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης. Τα κιλά εξαφανίστηκαν και η υγεία του επανήλθε.

   Πιστεύω πως κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος από αυτή την ταινία. Η παχυσαρκία είναι επικίνδυνη για όλους και πρέπει να αποφεύγεται με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αλλιώς τίθεται σε κίνδυνο η ίδια μας η ζωή..

                                                 

 

 

                                                                                       ΤΑ  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΜΑΣ

   Με το τέλος της χρονιάς και με την ολοκλήρωση του προγράμματος αγωγής υγείας σχετικά με την διατροφή , καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα ως έφηβοι αλλά και ως καταναλωτές. Η προβολή της επώνυμης ταινίας Super Size Me καθώς και άλλων επιμορφωτικών  ταινιών με θέμα την διατροφή , η επίσκεψή μας στο Γυναικείο Συνεταιρισμό της Πορταριάς στο Βόλο , τα ερωτηματολόγια που φτιάξαμε από μόνοι μας και τα αποτελέσματα που συγκεντρώσαμε από αυτά  υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες και επηρέασαν τις απόψεις όλων. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας και δυστυχώς πλέον κανένας δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή. Στις μέρες μας η ίδια έχει μετατραπεί σε μία τεράστια βιομηχανία , αυτή του κέρδους, και η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική μας. Πολλές ώρες εργασίας, υποχρεώσεις, οικογένεια, και άπειροι άλλοι λόγοι που μας έχουν αποξενώσει από την κουζίνα και την μαγειρική μας. Γι ’αυτό και καταφεύγουμε στα έτοιμα, πρόχειρα γεύματα αγνοώντας και μην θέλοντας ενδεχομένως να μάθουμε τις συνέπειες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει επιτέλους να ενημερωθούμε για την σημασία της διατροφής στη ζωή μας και για το πόσο άμεσα συνδεδεμένη είναι με την υγεία μας. Είναι ανάγκη να αρχίσουμε  να ενδιαφερόμαστε για το τι καταναλώνουμε αφού στην τελική είμαστε ό,τι τρώμε. Το φετινό πρόγραμμα ήταν ενδιαφέρον και έκανε όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις και να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη γνώμη γύρω από το θέμα της διατροφής. Μαθητές και καθηγητές είμαστε υπερήφανοι για την δουλειά που κάναμε και γενικά για την ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

 

 

Βαγγελίτσα Αλεξίου

                                                                                                                                                                                                                

Γαρυφάλλου Παύλος

                                                                                                            

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διατροφής του λυκείου Λίμνης παρακολουθήσαμε  μια ταινία με περιεχόμενο την διατροφή στη σημερινή 

Κοινωνία. Σύμφωνα με την ταινία δυο κορίτσια μήνυσαν  κάποια μαγαζιά

που προσφέρουν φαγητό στο χέρι , για το πρόβλημα της παχυσαρκίας που

υπάρχει στις μέρες μας. Με αφορμή τη μήνυση των κοριτσιών μερικοί

γιατροί και ένας εθελοντής αποφάσισαν διεξάγουν μια δίαιτα, την  δίαιτα των

Mac donals στη οποία ο εθελοντής θα τρώει για ένα μήνα μόνο από τα

Fast food της περιοχής για ένα ολόκληρο μήνα .Μετά από αυτό το μήνα

 τα αποτελέσματα ήταν τρομερά, ο εθελοντής είχε παχύνει κατά δέκα κιλά ,

είχε συμπτώματα δύσπνοιας και τα εσωτερικά του όργανα ήχαν σχεδόν καταστραφή

 

 

       Γιάννης Αλεξίου

 

                      ‘Μας σερβίρουν θάνατο……’

Με το τελείωμα του προγράμματος της αγωγής υγείας, άρχισα πραγματικά να καταλαβαίνω πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για τον άνθρωπο. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό απ’ όλους τους ανθρώπους πως είμαστε ό,τι τρώμε και πως μια καλή και ποιοτική ζωή εξασφαλίζεται μόνο έχοντας σωστές διατροφικές συνήθειες. Ένα διαιτολόγιο που αποτελείται από τροφές με υψηλά λιπαρά, με πολύ ζάχαρη και ουσιαστικά άχρηστες σε διατροφική αξία για τον οργανισμό, είναι σίγουρο πως οδηγεί το σώμα μας αρχικά σε υπολειτουργία και αργότερα στην απόκτηση κάποιας πάθησης που μπορούν να του προκαλέσουν μεγάλες βλάβες. Η επίσκεψή μας στον γυναικείο συνεταιρισμό στη Πορταργιά μου δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα διότι κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσουν σήμερα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με τις πατροπαράδοτες συνταγές και τρόπους  και από την άλλη χάρηκα που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι πρόθυμοι να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα ενάντια στις μεγάλες βιομηχανίες που κυριολεκτικά παρασκευάζουν και μας σερβίρουν θάνατο χωρίς κανένας να μας ενημερώσει για τις πραγματικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση αυτών των τροφών. Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο να παίρνουν όλα τα σχολεία πρωτοβουλίες και να κάνουν τέτοιες ενημερώσεις στους μαθητές, αφού είναι δικαίωμα όλων να έχουν μια ποιοτική ζωή.   

 

ΓΡΉΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διατροφής  στα πλαίσια αγωγής υγείας καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα ως έφηβοι αλλά και ως καταναλωτές. Με την προβολή μιας ενημερωτικής ταινίας που προβλήθηκε στο σχολείο μάθαμε ότι οι πιο παχύσαρκοι άνθρωποι στον κόσμο κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν τα περισσότερα fast food και οι πλειονότητα των ανθρώπων τρώνε εκεί. Επίσης μάθαμε ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τον άνθρωπο και στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος επισκεφθήκαμε τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πορταριάς με μία μονοήμερη εκδρομή που κύριο μέρος της ήταν ο Βόλος . Σε αυτόν τον συνεταιρισμό είδαμε πως φτιάχνεται ο τραχανάς και τα γλυκά του κουταλιού. Ελπίζω ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές να έμαθαν ότι δεν πρέπει να τρώμε γρήγορο φαγητό.

  

 

Δημητρίου Ελένη

 

 

               Στη σημερινή εποχή οι διατροφικές συνήθειες κυρίως των νέων έχουν αλλάξει πολύ προς το χειρότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει τις πιο πολλές φορές πρόβλημα σε σχέση με την υγεία τους. Μέσα από το πρόγραμμα «Διατροφή και υγεία» μας δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθούμε με το τι τρώμε και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε γιατί είναι επιβλαβές για την υγεία. Χωρίς αμφιβολία οι νέοι δεν προσέχουν καθόλου την υγεία τους και καταναλώνουν ‘πλαστικό φαγητό’. Προτιμούν το ‘γρήγορο φαγητό’ και αποφεύγουν το σπιτικό που είναι πιο υγιεινό. Θα πρέπει οι νέοι να προσπαθήσουν για το καλύτερο της σωματικής τους υγείας διότι οι νέοι δεν πρέπει να φτάνουν την υγεία τους στα άκρα. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων.

 

                                        ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

     Φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε να κάνει με τη σωστή διατροφή μας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού είχαμε τη δυνατότητα να μάθουμε πολλά γύρω από την υγιεινή διατροφή, ορισμένα από τα φαγητά που είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας, καθώς και τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το συγκεκριμένο πρόβλημα κατά τη σημερινή εποχή και ιδιαίτερα στους νέους.

     Πρώτα απ’όλα κάναμε διάφορες έρευνες σχετικά με τον σωστό τρόπο διατροφής όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Μοιράζοντας διάφορα ερωτηματολόγια στα παιδιά του σχολείου μας μπορέσαμε να βγάλουμε ικανοποιητικά συμπεράσματα σχετικά με το πρωινό, το αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό και τη σημασία που έχουν αυτά στη ζωή των μαθητών. Έπειτα στα πλαίσια του προγράμματος παρακολουθήσαμε μια ταινία με τον τίτλο «Super size me» που είχε να κάνει με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σε καθημερινή βάση. Βλέποντας την ταινία μας έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που κατανάλωνε καθημερινά «junk food» σε λιγότερο από ένα μήνα είχε πάρει αρκετά κιλά και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Ακόμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας επισκεφτήκαμε ένα συνεταιρισμό γυναικών στην Πορταριά όπου μας έδειξαν τον τρόπο παραγωγής τραχανά και χυλοπίτας με βιολογικά προϊόντα.    

     Με όλα αυτά που κάναμε πετύχαμε να ενημερωθούμε για πώς πρέπει να τρεφόμαστε σωστά με τις κατάλληλες τροφές που δεν προκαλούν βλάβη στον οργανισμό μας και πώς να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό. Επιπλέον μαθαίνοντας τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στον οργανισμό μας με την ανθυγιεινή διατροφή καταλάβαμε τη σοβαρότητα του θέματος και συνειδητοποιήσαμε ότι σαν νέοι πρέπει να δράσουμε άμεσα προκειμένου να διορθώσουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την κακή διατροφή  στη χώρα μας.  

 

 

 

 

 

 

  

Το φετινό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ήταν ένα  από τα καλύτερα που έχουμε συμμετάσχει. Με κύριο άξονα τη διατροφή μάθαμε πώς να τρεφόμαστε σωστά και πώς να εκτιμούμε τις διατροφικές αξίες των προϊόντων.  Μέσα από ερωτηματολόγια, που δώσαμε στους συμμαθητές μας, αξιολόγησε ο καθένας τον εαυτό του στο πως τρέφεται καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και  στο πως θα έπρεπε να τρέφεται σωστά. Στη συνέχεια  παρακολουθήσαμε  το ντοκιμαντέρ “super size me” με κύριο περιεχόμενο την ανθυγιεινή διατροφή  και τις επιπτώσεις που έχει  στον οργανισμό μας.Τελος  μέσα στα πλαίσια  της σχολικής εκδρομής παρευρεθήκαμε  στο «γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς» όπου παρακολουθήσαμε  τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό μαζί με τη βοήθεια των καθηγητών μας, μας πρόσφερε πολλές γνώσεις γύρω από τη σωστή διατροφή και μας έκανε πιο συνειδητοποιημένους και ώριμους. Ελπίζουμε το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν την ίδια ευκαιρία με εμάς.

 

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΚΑ

ΝΑΤΑΛΙ ΜΑΚ ΓΚΑΡΡΥ

ΤΑΞΗ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

 

 

                    Σύγχρονη υγιεινή διατροφή και άλλα παραμύθια……  Δημήτρης Γεωργίου

 

    Burger, chips, chocolates…Αυτά είναι λίγα από τα πομπώδη ονόματα τα οποία ακούγοντας τα μας τρέχουν τα σάλια. Είναι οι σύγχρονες μορφές τροφής οι οποίες με  ένα «μαγικό» συνδυασμό χημείας ( συντηρητικά, οξέα, βάσεις, άλατα … ) και καλοστημένου marketing έχουν αντικαταστήσει  τα παλιά παραδοσιακά φαγητά όπως μουσακάδες και κοτόπουλα στο φούρνο. Βέβαια η κοινωνία και ο κόσμος αλλάζει όπως έλεγε ο Ηράκλειτος και όπως είναι φυσικό και  οι συνήθειες στο φαγητό αφού αποτελούν μέρος του κόσμου. Δυστυχώς όμως ενώ τα πάντα αλλάζουν για να βοηθούν  τον άνθρωπο, τα φαγητά  οδεύουν στην πλήρη αλλοίωση μασκαρεμένα σε περίτεχνες συσκευασίες. Η  υγεία και η σωστή διατροφή οι οποίες είναι οι λειτουργίες τις οποίες πρέπει να εξυπηρετεί το φαγητό θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με εμφανής συνέπειες. Εάν το  Τσερνομπίλ είχε ως αποτέλεσμα τερατογενέσεις τότε οι σύγχρονες μορφές τροφής είναι ένα νέο Τσερνομπίλ . Τα παιδιά δεν ψηλώνουν κατά μήκος, αλλά κατά πλάτος .Οι άνθρωποι  μεταμορφώνεται σε γουρούνια όποτε τρώνε  τις διάφορες  πλαστικές τροφές., Άποψη μου? Πρέπει να ασπαστούμε ξανά τα λαχανικά , τα φρούτα την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Άλλωστε λένε ότι είμαστε αυτό που τρώμε και σίγουρα δεν θέλουμε να γίνουμε μια συνθετική μάζα από πολτοποιημένα τμήματα διαφόρων ζώων, αλλά  ούτε υπέρβαροι άνθρωποι με προβλήματα στην καρδιά από τα 23 μας χρόνια.. Α, ναι και χαίρομαι που έλαβα μέρος στο πρόγραμμα του σχολείου περί διατροφής και υγείας γιατί είδαμε μορφωτικά ντοκιμαντέρ, πήγαμε εκδρομή και μάθαμε πολλά ωραία πράγματα… (Επίσης, χαίρομαι που μένω στην δήθεν  «βλάχικη» επαρχία που ο δήθεν πρωτευουσιάνικος πολιτισμός δεν έχει και καλά φτάσει ακόμα, όπως την χαρακτηρίζουν ορισμένοι,  και μαζί και τα φαγητά-σκουπίδια)

Μαρία Δόκα

               

                                Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ.

                Στην σημερινή  εποχή οι διατροφικές συνήθειες και κυρίως των νέων έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Έχουν βρει το λεγόμενο <Γρήγορο Φαγητό ή Πλαστικό Φαγητό> και έχουν ξεχάσει σχεδόν το σπιτικό και υγιεινό φαγητό. Με το φετινό πρόγραμμα  με τίτλο <Διατροφή και υγεία> μάθαμε ότι το <Γρήγορο Φαγητό> είναι βλαβερό για την υγεία και ότι πρέπει όσο το δυνατό πιο γρήγορα να στραφούμε στο σπιτικό φαγητό. Το αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτών των καταστημάτων που διανέμουν αυτού του είδους τα φαγητά έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των τροφών. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί διότι αυτού του είδους διατροφή είναι εθισμός. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να στραφούμε εναντίον αυτού του κινήματος.

 

 

                ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην εποχή που ζούμε,οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει σε δραματικό επίπεδο,λόγω της ένταξης των ‘πλαστικών’ τροφίμων στη ζωή όλων μας.Με αφορμή αυτόν τον παράγοντα και με μια γενική ανησυχία και περιέργεια σχετικά με το τι τρώμε,ασχοληθήκαμε με αυτό το πρόγραμμα,το οποίο μας προσέφερε την δυνατότητα  να παρατηρήσουμε τη διατροφή των ανθρώπων ανά χώρα αλλά και συγκεκριμένα της Αμερικής.Τα αποτελέσματα της ένταξης αυτών των τροφίμων στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι η δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων ‘γρήγορου φαγητού’ και το μεγάλο πρόβλημα της παχυσαρκίας.Αυτό το πρόβλημα ξέρουμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφεύγοντας αυτού του είδους την διατροφή γιατί,αυτά τα καταστήματα δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν να υπάρχουν και οι άνθρωποι διαμαρτύρονται με την  ιδέα  αυτή.Κάτι όμως πρέπει  να γίνει!!

 

                                               Μαρία-Αργυρώ Βασιλείου

Τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα διατροφής με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν σχετικό με τη πρόχειρη  διατροφή που καταναλώνουν κυρίως οι έφηβοι χωρίς να γνωρίζουν ή

χωρίς να έχουν στη συνείδησή τους τις επιβλαβής επιπτώσεις των πρόχειρων αυτών φαγητών. Στη διάρκεια του προγράμματος αυτού ασχοληθήκαμε με διάφορες δραστηριότητες γύρω από τη διατροφή, όπως τη δημιουργία και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων δηλαδή για το πόσο υγιεινά τρέφεται ο καθένας μας. Κατόπιν, ύστερα από μελέτη των ερωτηματολογίων αυτών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν τρέφονται τόσο σωστά όσο θα έπρεπε. Ωστόσο παρακολουθήσαμε τη ταινία-ντοκιμαντέρ ‘Super size meτο οποίο είχε περιεχόμενο την ανθυγιεινή διατροφή κάποιου ανθρώπου και τα προβλήματα πού αντιμετώπιζε καθώς  επίσης και τα λίπη και τις θερμίδες που απέκτησε τρώγοντας τις τροφές αυτές. Δυστυχώς δεν ήταν μόνο ο ήρωας του ντοκιμαντέρ που δεν τρεφόταν τόσο σωστά, αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε και την καλύτερη διατροφή. Στην πραγματικότητα με τον λάθος τρόπο διατροφής «σκοτώνουμε» τον οργανισμό μας με αργό θάνατο. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Προς το τέλος του προγράμματος αυτού επισκεφτήκαμε το γυναικείο συνεταιρισμό Πορταριάς. Εκεί ενημερωθήκαμε για το πώς φτιάχνονται κάποιες από τις υγιεινές τροφές και συγκεκριμένα οι χυλοπίτες καθώς και ο τραχανάς.

     Τέλος οι εντυπώσεις από την εκδρομή αυτή ήταν κάτι το ιδιαίτερο διότι μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως να μας είναι χρήσιμα αργότερα έτσι ώστε κάποια μέρα να έχουμε γνώση για το τι επιπτώσεις θα έχουμε καταναλώνοντας ανθυγιεινές τροφές. Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό ήταν κάτι  το ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα άλλα προγράμματα.

     Θα θέλαμε πολύ το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και του χρόνου.

 

                                      ΡΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗ

                                   ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΑΨΑΛΛΑ           

 

Έφηβοι Καταναλωτές – Διατροφή

Με το πρόγραμμα αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα  τις επιβλαβείς συνέπειες που παρουσιάζει η κακή χρήση της διατροφής . Αρχικά , συμπεραίνουμε ότι στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι δεν τρέφονται με το κατάλληλο τρόπο και για το λόγο αυτό δημιουργούνται πολλά προβλήματα που συνήθως δεν τα γνωρίζουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά ο οργανισμός του ανθρώπου , όπως για παράδειγμα το φαινόμενο της παχυσαρκίας .

Έπειτα , μάθαμε καλύτερα ότι εκτός από την παχυσαρκία δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα τα οποία οδηγούν πολλές φορές στο θάνατο , π.χ. έμφραγμα κ.α. Τέλος , οι εντυπώσεις που μας άφησε η εκδρομή στο Βόλο ήταν πολύ καλές διότι μάθαμε για τα υλικά  και τον τρόπο κατά τον οποίο κατασκευάζονται ορισμένα προϊόντα .

ΚΟΣΜΑΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

 

 

 

   Την  φετινή χρονιά, αναλάβαμε εμείς οι μαθητές της Β Λυκείου ένα πρόγραμμα που είχε να κάνει με την υγιεινή διατροφή και με τον τρόπο που τρέφονται οι νέοι σήμερα. Επίσης, με τις σοβαρές επιπτώσεις υγείας  που προκαλούνται στον άνθρωπο όταν τρέφεται μόνο με «άχρηστες τροφές» και καταναλώνει βλαβερές για τον οργανισμό του ουσίες.

    Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα,  μας δόθηκε  η ευκαιρία να επισκεφτούμε έναν γυναικείο συνεταιρισμό όπου παρασκεύαζαν διάφορα  προϊόντα με αγνά υλικά όπως τραχανά, χυλοπίτες και ζυμαρικά. Επίσης, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος παρακολουθήσαμε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο ”SUPER SIZE ME 2”  το οποίο αναφερόταν στα «έτοιμα και γρήγορα φαγητά» (fast food!!) καθώς και σε ένα  πείραμα που σχετιζόταν με τις επιπτώσεις που προκαλούνται όταν καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τέτοιου είδους τροφές αλλά και πόσο σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή.                                                                                                                        Τέλος , μέσα από διάφορα ερωτηματολόγια συμπεράναμε ότι οι νέοι σήμερα προτιμούν να καταναλώνουν  ανθυγιεινές τροφές παρά ωφέλιμες και να κάνουν καταχρήσεις με άσχημες συνέπειες!!!

     Σαν μαθητές της Β Λυκείου μάθαμε αρκετά πράγματα! Μάθαμε για την βλαβερότητα  του “junk food” αλλά και για την αξία  του σπιτικού φαγητού! Το ζήτημα όμως είναι ένα: Έχουν οι άνθρωποι την πλήρη επίγνωση του πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι τροφές?????? 

 

 

 

                                                                ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΝΗΒΑΛΑΝΤΩ ΛΙΤΣΑ