ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ


Των μαθητών
Γκανόγιαννη Βαγγέλη
Αναστασίου Χρήστου
Βατίστα Παναγιώτη
Αλεξίου Θανάση
Λειβαδιά Ιωάννη
Γιαννάκη Νίκου

Στις εγκαταστάσεις των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής είναι υπό κατασκευή ένα κολυμβητήριο. Τα έργα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το κτίριο θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.
Από εμπειρογνώμονες έχει χαρακτηριστεί ως ένα υπερσύγχρονο κολυμβητήριο που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίησή του ως προπονητικό κέντρο για την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το κτίριο έχει χωρητικότητα 1800 ατόμων και αποτελείται από 3 πισίνες:1)Την αγωνιστική πισίνα των 25 μέτρων 2)Την πισίνα των καταδύσεων και 3)Την πισίνα αποθεραπείας των αθλητών που χρησιμοποιείται και για την εκμάθηση των αρχαρίων.
Η αγωνιστική πισίνα παρόλο που δεν αντιπροσωπεύει τις Ολυμπιακές διαστάσεις, θα χρησιμοποιηθεί για την προπόνηση των εθνικών ομάδων της χώρας μας. Η πισίνα καταδύσεων έχει βάθος 5 μέτρα και αποτελείται από 4 βατήρες με απόσταση 3,5,7 και 10 μέτρα από το νερό. Επίσης η πισίνα καταδύσεων χρησιμοποιείται και για την συγχρονισμένη κολύμβηση. Απ’ ότι μάθαμε πρέπει πάντα να τηρούνται κάποιες συνθήκες υγιεινής από τους αθλητές. Πρέπει λοιπόν οι αθλητές να είναι πάντα καθαροί πρίν μπούν στην πισίνα και να φορούν σκουφάκι στα μαλλιά. Επίσης το νερό της πισίνας καθαρίζεται από ειδικά μηχανήματα και ελέγχεται από ανθρώπους του υπουργείου κάθε τρείς μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ


Μαυρομάτης Στέλιος
Μαγκλαβάνης Δημήτρης
Σαράντης Μανόλης
Πaΐζης Απόστολος
Παπαδήμος Γιώργος
Σακελάρης Βαγγέλης

-Αφού φτάσαμε στον προορισμό μας την επόμενη μέρα άρχισε το πρόγραμμα της εκ-δρομής μας. Επισκεφτήκαμε αρκετά μέρη, αλλά το μέρος που μας έκανε εντύπωση ήταν το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών
-Το αθλητικό κέντρο έχει πολλές αίθουσες για διάφορα αθλήματα και αποδυτήρια. Μία από τις αίθουσες είναι ένα γήπεδο όπου διεξάγονταν 3 διαφορετικά αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ και χάτμπολ. Όμως το χάτμπολ ήταν αυτό που μας κίνησε το ενδια-φέρον.
-Το χάτμπολ παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων 40 μέτρα μήκους επί 20 μέτρα πλάτους. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 7 παίχτες. Η διάρκεια του αγώνα είναι 2 σετ των 30 λεπτών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας καταφέραμε να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα χάτμπολ μεταξύ της νεοσύστατης ομάδας νεανίδων της Κομοτηνής και της ομάδας της Ξάνθης.
-Νιώθουμε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να δούμε τον αγώνα και αρχίσαμε να βλέπουμε το χάτμπολ σαν ένα πιο ενδιαφέρον άθλημα και ας ελπίσουμε να γίνει και στην πόλη μας ένα τέτοιο γήπεδο αθλοπαιδιών.

Το εργομετρικό εργαστήριο των Τ.Ε.Φ.Α.Α της Κομοτηνής

 

ΚΕΧΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΛΕΝΗ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΑΡΕΤΗ
ΝΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΛΙΑΣΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΛΙΑΣΚΟΥ ΣΟΦΙΑ




Σήμερα 21 Μαρτίου του 2004, η Α τάξη του Ενιαίου Λυκείου Λίμνης Ευβοίας με τη συνοδεία καθηγητών επισκεφτήκαμε το εργομετρικό κέντρο των Τ.Ε.Φ.Α.Α της Κο-μοτηνής.
Το εργομετρικό κέντρο αυτό ασχολείται με τη μέτρηση και αξιολόγηση της μυϊκής προσπάθειας, χρησιμοποιώντας ιδιότυπες δοκιμασίες και αποβλέπει στη μεγιστοποίηση της σωματικής απόδοσης. Η μεθοδολογική προσέγγιση διαμορφώνεται από το είδος και την ποιότητα των μετρήσεων. Για το λόγο αυτό, η γνώση μας γύρω από τα ανώτατα όρια της σωματικής απόδοσης, ήταν για πολλά χρόνια αποσπασματική και περιοριζόταν σε εικασίες. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας, έγιναν καινοτομίες και επινοήθηκαν πολύπλοκα όργανα, μηχανήματα και μέθοδοι μέτρησης, που η εφαρμογή τους είχε σαν αποτέλεσμα την αισθητή συρρίκνωση του πεδίου της άγνοιας. Για παράδειγμα , αναφέρεται η καθιέρωση της μέτρησης, της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και της παραγωγής του γαλακτικού οξέος κατά τη μέγιστη μυϊκή προσπάθεια, που δίνει μια συνολική εικόνα της λειτουργικής προσαρμοστικότητας ολόκληρου του οργανισμού.
Αυτά όσον αναφορά την θεωρητική πλευρά της εργομετρίας. Όσο για τα πρακτικά, η παρακολούθηση ζωντανών παραδειγμάτων, μας βοήθησαν στο να κατανοήσουμε την έννοια της εργομετρίας καλύτερα ως προς τη μέτρηση της φυσικής κατάστασης ενός αθλητή πάνω στη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή, την ευλυγισία και άλλες παραμέτρους. Τα ζωντανά αυτά παραδείγματα έγιναν με τη βοήθεια κάποιων φοιτητών, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων, με τη βοήθεια ηλεκτροδίων, μικροβιολογικών αναλύσεων και τη χρησιμοποίηση ειδικών οργάνων.
Η επίσκεψη μας αυτή στο εργομετρικό κέντρο των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής υπήρξε επιμορφωτική και καταλυτική ώστε να γνωρίσουμε τι ακριβώς είναι η εργομετρία, ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους που αφορούν τον αθλητισμό και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης .

Τα Βάρη

Αλεξίου Κέλλυ
Ανδρέου Βούλα
Γερογιάννη Αθανασία
Κάβουρα Ιωάννα
Καλούτσα Μαρία
Μιχάλογλου Νίκος

Η πρώτη μέρα των δραστηριοτήτων μας στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής παιδείας, τελείωσε με την επίσκεψή μας στην αίθουσα με τα βάρη. Αυτή η αίθουσα βρίσκεται στο καινούργιο κλειστό γυμναστήριο των Τ.Ε.Φ.Α.Α. και περιέχει από τα πιο εξελιγμένα όργανα γυμναστικής που μπορούν να υπάρξουν σε επίπεδο Α.Ε.Ι. Εκεί μπορούν να γυμναστούν φοιτητές όπως επίσης και εξωσχολικοί έχοντας όμως πάρει ειδική άδεια. Με τη χρήση των βαρών προκαλούμε αύξηση της μυϊκής μάζας και συνεπώς του μυϊκού όγκου. Όμως, δεν είναι όλες οι ασκήσεις για όλους τους μύες. Για να γυμνάσουμε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα όργανα, τα περισσότερα από τα οποία περιέχονται σε αυτή την αίθουσα. Από την άλλη όμως, αν η άσκηση δε γίνει με σωστό τρόπο και προπάντων χωρίς την παρουσία ειδικού γυμναστή μπορεί να επιφέρει στασιμότητα στον όγκο των μυών ή ακόμα και ύπαρξη διαφόρων προβλημάτων. Στόχος των υπευθύνων αυ-τού του τομέα είναι να μπορέσουν να αποκτήσουν και άλλα όργανα με σκοπό την καλύτερη εκγύμναση των αθλητών όπως επίσης να μπορέσουν να ‘τραβήξουν’ όσο περισσότερο κόσμο μπορούν. Ελπίζουμε να ξαναεπισκεφτούμε την όμορφη Κομοτηνή και τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και να δούμε ακόμα μεγαλύτερες προόδους.

 

 

 



η Πάλη



Αλέξανδρος Τσιροδημήτρης
Ασημίνα Κομποθανάση
Κατερίνα Στάμου
Κόντος Χρήστος
Μπαλαγιάννης Μάριος
Δήμητρα Σέττα

Σήμερα επισκεφτήκαμε το Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Κομοτηνής .
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μεγάλο κτήριο υπάρχουν μεγάλοι χώροι όπου γίνονται τα αθλήματα .Ένα άθλημα είναι και η πάλη όπου επισκεφτήκαμε το χώρο που γίνεται αυτό το άθλημα .
Η πάλη ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια που σιγά σιγα διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να γίνει ένα σύγχρονο ολυμπιακό άθλημα .
Υπάρχουν δύο είδη πάλης .Το πρώτα είναι η ελεύθερη πάλη και το δεύτερο η ελληνορωμαϊκή . Η ελεύθερη πάλη έχει τους εξής κανόνες : οι δύο αθλητές προσπαθούν να ρίξουν με λαβές ο ένας τον άλλον .Επιτρέπεται να γίνονται οι λαβές από όλα τα μέρη του σώματος (από το σώμα μέχρι τα πόδια ) που ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να ρίξει τον άλλον κάτω στο ταρτάν .Χάνει ο αθλητής του οποίου θα ακουμπηθεί η πλάτη του κάτω .
Η ελληνορωμαϊκή πάλη επιτρέπει τις λαβές μόνο στο σώμα και με τον ίδιο τρόπο ο κάθε αθλητής προσπαθεί να ρίξει τον άλλον με την πλάτη κάτω στο ταρτάν .
Και τα δύο είδη της πάλης αποτελούνται από δύο γύρους των 3 λεπτών
Νικάει ο αθλητής ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερους πόντους .Τον αγώνα τον επιβλέπουν δύο διαιτητές εκ των οποίων ο ένας είναι μέσα στο ταπί και ο άλλος είναι από έξω .Επίσης οι αθλητές φορούν ειδικές φόρμες για την πάλη ,διαφορετικού χρώματος ο καθένας .