ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
το "ΛΥΚΕΙΟ ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ"


(από εορταστικό- επετειακό φυλλάδιο του σχολείου)


Μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκαν πριν από μισό αιώνα δύο φιλικές επισκέψεις, οι οποίες ήταν οι πρώτες επίσημες μεταξύ των δύο χωρών και γινόντουσαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Οι φιλικές συζητήσεις μεταξύ των χωρών, αποκτούν πρόσθετο νόημα, όταν αυτές συνοδεύονται από έργα που διαρκούν στο χρόνο και αφήνουν αξέχαστες αναμνήσεις. Το Λύκειο ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ του οποίου η 51η επέτειος γιορτάζεται σήμερα, είναι προϊόν μιας τέτοιας κορυφαίας συνάντησης και είναι σύμβολο της Ελληνο Τουρκικής Φιλίας.
Πριν από 51 χρόνια, στις 7 Ιουνίου 1952, ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Παύλος μαζί με την τότε Βασίλισσα επισκέφθηκαν επίσημα τη Τουρκία ως προσκεκλημένοι του τότε Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ. Το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» που μετέφερε το βασιλικό ζεύγος από την Αθήνα στη Ισταμπούλ συνοδευόταν και από ένα άλλο πολεμικό πλοίο και όταν έφθασαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας τους υποδέχθηκαν Τουρκικά πολεμικά πλοία.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, αφού πραγματοποίησαν
επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα στη συνέχεια επέστρεψαν μαζί με τον
Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ισταμπούλ, όπου το βράδυ της 13 η Ιουνίου
δόθηκε προς τιμήν τωνστα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ μια
μεγαλοπρεπής χοροεσπερίδα η Βασίλισσα απευθυνόμενη στον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ είπε:
«Εξοχότατε, ξεκίνησα να πραγματοποιήσω ένα σπουδαίο έργο, θα ιδρύσω ένα Λύκειο για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.» Και τον παρακάλεσε να επιτρέψει να βάλουν το όνομα του στο Λύκειο.
Η πρόταση αυτή, που έγινε δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση υπήρξε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ.
Η επίσκεψη αυτή, λόγο της μεγαλοπρέπειας παρομοιάσθηκε από τους δημοσιογράφους που ακολουθούσαν τους επισήμους και είχαν έρθει από την Αθήνα στη Τουρκία σαν τις παραμυθένιες χίλιες και μια νύκτες. Μετά την επίσκεψη αυτή ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση και αποφασίσθηκε το κτίριο όπου θα στεγαζόταν το Λύκειο να αναγερθεί στο εκ 15 στρεμμάτων παλαιό νεκροταφείο που ανήκε στο Βακούφια της Κομοτηνής.

Το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ - Οι πρώτοι καθηγητές και οι μαθητές.

Αφού προηγήθηκε η μεταφορά των μνημάτων σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους, άρχισαν με έντονο ρυθμό οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων μηνών. Όλα πλέον ήταν έτοιμα, τα εγκαίνια θα γινόντουσαν όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ θα ανταπέδιδε την επίσκεψη και θα ερχόταν στην Ελλάδα.
Η επίσημη επίσκεψη του αείμνηστου Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Η θαλαμηγός του Ατατούρκ «ΣΑΒΑΡΟΝΑ» με την οποία ταξίδευαν ο Πρόεδρος και η Τουρκική ακολουθία του μόλις έφθασαν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα τους υποδέχθηκαν Ελληνικά πολεμικά πλοία. Οι επισκέψεις αυτές έδωσαν την ευκαιρία στα πολεμικά πλοία των δυο χωρών να πραγματοποιήσουν φιλικά ταξίδια στο Αιγαίο και να δώσουν μηνύματα ειρήνης στις δυο χώρες.
Ο Πρόεδρος ο οποίος έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια στο λιμάνι του Πειραιά, και αφού παρέμεινε τρεις μέρες στην Αθήνα στη συνέχεια μαζί με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» και μέσω της Θεσσαλονίκης και Καβάλας έφθασαν στις 2 Δεκεμβρίου 1952 στη Δυτική Θράκη.
Ο Τζελάλ Μπαγιάρ που ως 3ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε περάσει από την Δυτική Θράκη το 1938, τώρα ερχόταν μετά από 14 χρόνια και με την ιδιότητα του 3ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη Δυτική Θράκη.
Πριν από 51 χρόνια οι άνθρωποι της υπαίθρου για πρώτη φορά έβλεπαν μια φάλαγγα από πενήντα αυτοκίνητα της οποίας προηγούνταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος Ο Βασιλιάς Παύλος. Οι επίσημοι κατά την διαδρομή τους είχαν θερμή υποδοχή στη Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Είχε έρθει πλέον η στιγμή των εγκαινίων. Στη αυλή του σχολείου Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο Πρόεδρος του Εράνου του Βασιλιά Παύλου και Φρειδερίκης έβγαλαν από ένα λόγο στα γαλλικά τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο στη Ελληνο - Τουρκική φιλία. Στη συνέχεια Ο Βασιλιάς έδωσε το ψαλίδι στον Πρόεδρο, Ο οποίος και έκοψε τη κορδέλα και στη συνέχεια όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο κτήριο του σχολείου. Για το λόγο αυτό η 2α Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που συμβολίζει Το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ.
Η κορυφαία αυτή ιστορική επίσκεψη τελείωσε το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1952 με την αναχώρηση των Επισήμων από το λιμάνι της Καβάλας, αφού πρώτα είχε μεταδώσει στις δύο άκρες του Αιγαίου το μήνυμα της ειρήνης. Το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ που ήταν προϊόν των συναντήσεων εκείνων, εξακολουθεί να υπάρχει και να θυμίζει σ' όλους
τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών.
Το Μειονοτικό Λύκειο (Τζελάλ Μπαγιάρ) έχει δώσει μέχρι σήμερα 800 αποφοίτους. Ήταν το πρώτο Λύκειο, το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτούργησε στη Δυτική Θράκη και στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στη Τουρκική και στην Ελληνική γλώσσα. Επειδή πέρυσι η επέτειος συνέπεσε με την Παραμονή του Μπαϊραμιού δεν έγινε δυνατόν ο γιορτασμός της 50ης επετείου και γι'αυτό το λόγο γιορτάζεται φέτος η 51η επέτειος του Λυκείου.
Σ ή μ ε ρ α οι απόφοιτοι του σχολείου, τα μέλη της σχολικής εφορείας και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης αισθάνονται υπερήφανοι και ευτυχισμένοι για τον γιορτασμό της 51ης επετείου από την ίδρυση του Λυκείου.
Μετά το έτος 1960 η ονομασία του Λυκείου άλλαξε τέσσερις φορές
με διάφορες αιτιολογίες. Η σημερινή ονομασία του είναι «Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής »
Το επόμενο έτος 2004 με την προσθήκη και άλλης πτέρυγας της αυτής χωρητικότητας θα αυξηθούν οι δυνατότητες του Μειονοτικού Λυκείου ( Τζελάλ Μπαγιάρ) προκειμένου να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσφορά και με τους αποφοίτους του να ανεβάσει το γόητρο και την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών.
2 Δεκεμβρίου 2003