Η Θράκη και μεις οι Βορειοευβοιώτες....


από τον
Παναγιώτη Βασιλόπουλο
Χημικό-(γενικών καθηκόντων)
στο Ενιαίο Λύκειο Λίμνης

60 δευτερόλεπτα ισορροπίας



....Άλλη μια ευκαιρία φέτος από τα προγράμματα της Ολυμπιακής Παιδείας. Μετά την επίσκεψη στην αρχαία Ολυμπία την περσινή χρονιά με αξιόλογα παιδαγωγικά αποτελέσματα, φέτος το Ενιαίο Λύκειο Λίμνης εκπόνησε ένα κάπως διαφορετικό θεματολογικά πρόγραμμα.
Η πρόκληση της Θράκης , ενός μακρινού και διαφορετικού για τα γεωγραφικά μας δεδομένα τόπου ήταν μεγάλη. Ο λόγος που την εντάξαμε στο πρόγραμμα διπλός: Ένας τόπος τόσο μακρινός από την Ολυμπιακή Αθήνα όσο και μεις που είμαστε δίπλα και απομονωμένοι, και το μειονοτικό θέμα που στα παιδιά έκανε να φαντάζει η Θράκη όχι Ελλάδα αλλά ξένο κράτος.
Το ΕΠΕΑΕΚ λοιπόν ελάφρυνε το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος και η καλή διάθεση παιδιών και συναδέλφων βοήθησε να το πραγματοποιήσουμε. Το που πήγαμε το τι είδαμε εκφράζεται μέσα από τις εκθέσεις, απόψεις και εργασίες των παιδιών που ήδη με τον δικό τους τρόπο τα παιδιά της α Λυκείου του σχολείου μας περιγράφουν και μέσα από τον δημιουργηθέντα ..επί τούτου δικτυακό τόπο.
Τα συναισθήματα όμως ημών των… μεγάλων ήταν εντυπωσιακά. Ανταμώσαμε ένα κόσμο χριστιανών και μουσουλμάνων που ενώ η ιστορία μας έχει μάθει να τον αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη (τουλάχιστον) είδαμε ότι ζει ειρηνικά σε πλαϊνά διαμερίσματα , να παλεύει για το μεροκάματο μέσα στις ίδιες δουλειές, ενώ οι μαθητές μας χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα να περάσουν από τους αιώνες μισαλλοδοξίας και να ανταμώσουν τους μουσουλμάνους συμμαθητές τους και να συζητήσουν τα δικά τους!
Νοιώσαμε ακόμα περισσότερο την καφρίλα των φανατικών χούλιγκαν να αποκαλούν Τούρκους τους Έλληνες συντοπίτες μας που εκεί στη Θράκη με κόπο και μεράκι οικοδομούν ένα ωραίο κομμάτι της Ελλάδας μας.
Απολαύσαμε την φιλοξενία από τους συναδέλφους μας καθηγητές στα μειονοτικά και πολυπολιτισμικά σχολεία του Τζεράρ Μπαγιάρ και του Ιάσμου , και κατανοήσαμε ότι η ειρηνική συμβίωση είναι πόθος και ελπίδα των λαών ενάντια στην προσπάθεια των κατά καιρούς πολιτικών. Επισκεφθήκαμε τους χώρους των ΤΕΦΑΑ , όπου με σύγχρονο τρόπο οι νέοι επιστήμονες της φυσικής αγωγής οικοδομούν την αθλητική πραγματικότητα του μέλλοντος. Ωραίες και λειτουργικές εγκαταστάσεις περιμένουν την νεολαία να τις γεμίσει με παιδιά που αθλούνται στο χαντμπολ ,στην πάλη , στα Βάρη και στα τόσα αθλήματα πλην των αγωνισμάτων «φραπέ με γάλα» των νέων των μεγάλων αστικών κέντρων.
Εκτιμήσαμε τις προσπάθειες την συμπαράσταση για την πραγματοποίηση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων μας τόσο του Διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής Κου Καζάκου , όσο του Διευθυντή του Γυμνασίου Ιάσμου Κου Αλεξάνδρου , αλλά και του Πρόεδρου των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Κου Ταξιλδάρη και των συνεργατών του.
Η πίκρα είναι ότι η Ελλάδα έξω από την Αθήνα προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο στον Ίασμο στην Κομοτηνή και στη Λίμνη να βρει και να διεκδικήσει τρόπους που θα κάνουν πιο ανθρώπινη πιο σύγχρονη πιο αποδοτική τη ζωή των ανθρώπων της.. ...