πρόταση για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας 2003-2004

Με εφαλτήριο μια ακριτική περιοχή της χώρας προσεγγίζουμε το θέμα της Ολυμπιακής ιδέας μέσα από τις διαστάσεις της Πανεπιστημιακής ενημέρωσης για θεωρητικά και πρακτικά θέματα των Ολυμπιακών αγώνων σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής , το πώς αντιμετωπίζουν οι μειονότητες το θέμα του Ολυμπισμού σε συνεργασία με τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης και την σημασία των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα για την μακρινή Θράκη αναζητώντας στοιχεία του Ολυμπισμού στην περιοχή.

Αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου, των στόχων και των αποτελεσμάτων της δράσης

Οι διαχρονικές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης , της συνεργασίας , μέσω της γνωριμίας και της αλληλοκατανόησης συγκινούν και εμπνέουν τη νεολαία μας. Η ανάδειξή τους είναι ο στόχος μας για τη φετινή σχολική χρονιά. Επιδιώκουμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις συγκινήσεις που ζήσαμε στη διάρκεια του περυσινού προγράμματος , με μαθητές άλλων περιοχών. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία την προηγούμενη χρονιά στη διάρκεια του προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία , να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες , να αγωνιστούν στο στάδιο της Ιερής Άλτης αλλά και να συζητήσουν , να προβληματιστούν και να καταγράψουν, να φωτογραφίσουν και να απεικονίσουν τις εντυπώσεις τους. Το υλικό που συγκεντρώθηκε , πλούσιο και ποικίλο , παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στην κοινωνία της περιοχής μας
Επιλέξαμε την ακριτική Θράκη με τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα. Οι ιστορικές διαφορές και διαμάχες με τη γειτονική Τουρκία έχουν δημιουργήσει προκαταλήψεις , και αντιπαλότητες. Η επίσκεψη στα μειονοτικά σχολεία της Κομοτηνής , Χαλίλ-Μπαγιάρ και Ιεροδιδασκαλείο , θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές μας να γνωρίσουν παιδιά με διαφορετική κουλτούρα και παράδοση , που έχουν όμως τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες. Η γνωριμία θα βοηθήσει να αποδέχονται τη διαφορετικότητα , να μην τη φοβούνται αλλά να τη θεωρούν στοιχείο που μπορεί να συμβάλλει στην πρόοδο της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.
Η παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού και η εμπειρία των συνομηλίκων τους , θα βοηθήσει τους μικρούς Θρακιώτες μουσουλμάνους , να γνωρίσουν καλύτερα τους ολυμπιακούς αγώνες , να αισθανθούν το μεγαλείο τους , να γίνει και δική τους υπόθεση και αγωνία η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004 και στη διάρκεια τους να είναι γνώστες και κριτές των αθλητικών δρώμενων.
Ένας από τους στόχους μας είναι και η ενημέρωση των μαθητών για πρακτικά θέματα αγώνων . Το εργομετρικό κέντρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. , με το σύγχρονο εξοπλισμό του και το επιστημονικό προσωπικό θα διαφωτίσει και θα λύσει απορίες για την άσκηση , την προπόνηση και την προετοιμασία των αθλητών για τους αγώνες. Η περιήγηση στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου , θα βοηθήσει τους μαθητές να σχηματίσουν μια γνώμη για τα στοιχεία υποδομής που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες .
Στο οδοιπορικό μας αυτό θα επισκεφθούμε τόπους όπου άνθησε το αρχαίο αθλητικό πνεύμα, όπως η Αμφίπολη και τα Άβδηρα. Πόλεις που οργάνωναν τοπικούς αγώνες προς τιμή των θεών τους , αποδείχνοντας την πανελλήνια εμβέλεια του ιδανικού, υγιής νους σε υγιές σώμα. Οι ρίζες του ολυμπισμού ανιχνεύονται και στη Θράκη που έχει να επιδείξει ολυμπιονίκες όπως ο Δαμασίας και ο Λάμπης ο Φιλιππίσιος για τους οποίους θα ενημερωθούμε από τους ειδικούς καθηγητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α Κομοτηνής
Τελικά η παραπάνω πορεία θα καταλήξει στη μεταφορά του μηνύματος από την ακριτική περιοχή στο Ελύμνιο και την Εύβοια όπου με τις εκδηλώσεις προβολής των απόψεων των μαθητών το φωτογραφικό -κινηματογραφικό υλικό θα ενταθεί η ομοψυχία και ο ζήλος των Ελλήνων για την εδραίωση του φρονήματος της ολυμπιακής ιδέας και για την συνεισφορά μας στην επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων.