..Ευχαριστηθήκαμε Και Συνάμα Διδαχθήκαμε Πολλά…


από τον
Κώστα Τσιροδημήτρη
καθηγητή Φυσικής Αγωγής
στο Ενιαίο Λύκειο Λίμνης


Στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας για την πρώτη τάξη του σχολείου μας ( Ενιαίο Λυκείου Λίμνης ),πραγματοποιήσαμε τετραήμερη εκδρομή στην Κομοτηνή (20-23/3/04). Η επιλογή της πόλης αυτής δεν έγινε τυχαία. Ίσα-ίσα μάλιστα έγινε με ένα διττό στόχο που είναι συνδεδεμένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνας .
Εκεί, στην Κομοτηνή, είναι η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) αφ' ενός και ένα μεγάλο τμήμα της μουσουλμανικής μειονότητας αφ' ετέρου.
Με τα παιδιά επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του Τμήματος και ακούσαμε και συζη-τήσαμε με καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές της σχολής Η επιστήμη της Φυσικής Αγωγής είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες . Τα εικοσιεννέα ολυμπιακά αθλήματα (Μπάσκετ, Κολύμβηση, Στίβος, Πάλη, Άρση Βαρών κ.λ.π. ) τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν κύριο μοχλό ανάπτυξης τους -χουν τον προπονητή. Ο προπονητής σήμερα είναι πτυχιούχος των τμημάτων Φυσικής Αγωγής . Έχει κατάρτιση επιστημονική που τον βοηθάει να αναπτύξει το άθλημά του σε μέγιστο βαθμό. Έτσι οι υπό αυτόν αθλητές και ομάδες να είναι σε θέση να πετύχουν την όσο γίνεται υψηλότερη απόδοση τους κατά τη διάρκεια του αγώνα με σκοπό πρωτιά, τη νίκη.
Τον προπονητή από σήμερα τον βοηθούν και καλύτερα αν θέλουνε συνεργάζονται μαζί του και άλλοι αθλητικοί επιστήμονες όπως : Ψυχολόγος, Εργοφυσιολόγος , Εργομέτρης , Αθλητίατρος , Διατροφολόγος , κ.λ.π.
Οι παραπάνω αναφερθείσες αθλητικές ειδικότητες παρέχονται σαν εξειδίκευση στους αποφοίτους των Τ.Ε.Φ.Α.Α. με τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών .
Η καρδιά επομένως της Αθλητικής Επιστήμης χτυπάει στα πανεπιστημιακά επίπεδα τμήματα Φυσικής Αγωγής .
Τα παιδιά- μαθητές μας με την επίσκεψή τους εκεί είδαν από κοντά τους χώρους , τα μέσα και τους ανθρώπους που βοηθούν τους φοιτητές να καταρτιστούν σε όσο γίνεται υψηλότερο επίπεδο, ώστε να είναι σε θέση να εργασθούν αποδοτικά για την προαγωγή και την ανάπτυξη του αθλήματος που ο καθένας θα επιλέξει να υπηρετήσει .
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την τελειότητα , την ακρίβεια στη λεπτομέρεια την υπερ-προσπάθεια στην οποία υποβάλλονται ο πρωταθλητές και πρωταθλήτριες στηρίζονται όπως και εισαγωγικά έγραψα στην επιστήμη της Φυσικής Αγωγής.
Ο άλλος μας στόχος ήταν να επισκεφθούμε το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής για να δούμε από κοντά τους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους (καθηγητές και μαθητές). Να δούμε τους χώρους που εργάζονται να μάθουμε για το πρόγραμμα σπουδών τους , να τους γνωρίσουμε όσο γίνεται στο διαθέσιμο από μας χρόνο.
Αυτό είχε να κάνει με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων , δηλαδή με τη φιλία τη συ-ναδέλφωση , την ειρήνη. Είχε να κάνει και με την εκεχειρία που για πρώτη φορά εφέτος κατά τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας της Αθήνας με απόφαση του ΟΗΕ θα ισχύσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η λέξη εκεχειρία προέρχεται από την αρχαία μας γλώσσα και σημαίνει «κατεβάζω τα χέρια από τα όπλα». Δηλαδή δεν πολεμάω , σταματάω τις εχθροπραξίες. Κατά την διεξαγωγή των αγώνων στην αρχαιότητα αυτό ήταν γεγονός. Οι αντιμαχόμενες πόλεις κατά τη διάρκεια των αγώνων σταματούσαν τον πόλεμο.
Η επίσκεψή μας στην Κομοτηνή άξιζε πραγματικά τον κόπο. Είδαμε από κοντά πράγματα, γνωρίσαμε ανθρώπους και ακούσαμε από πρώτο χέρι ειδήσεις που διαβάζαμε σε βιβλία ή εφημερίδες αλλά που οι ειδήσεις αυτές έχουν διαφορετική αξία όταν άμεσα ο ίδιος τις παίρνεις.
Μικροί και μεγάλοι ευχαριστηθήκαμε και συνάμα διδαχθήκαμε πολλά.