πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας
με την σύμπραξη των σχολείων του Ελυμνίου

Ενιαίο Λύκειο Λίμνης-Γυμνάσιο Λίμνης
Δημοτικά σχολεία Λίμνης &Ροβιών


χρηματοδότηση από το πρόγραμμα
Ολυμπιακή Παιδεία (ΕΠΕΑΕΚ)

Πληροφορίες που αντλήθηκαν

 από ιστοσελίδες και εγκυκλοπαίδειες

Ιανουάριος -Αύγουστος 2003


 

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 776 π.Χ., παραστάσεις με άνδρες να αγωνίζονται, να παλεύουν και να σηκώνουν βάρη μαρτυρούν ότι στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία διεξάγονταν αγώνες από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. Αγωνίσματα εμφανίζονται και στις θρησκευτικές τελετές των Κρητών, στην εποχή του μινωικού πολιτισμού, το 1ο μισό της 2ης χιλιετηρίδας. Αργότερα, στα κλασικά χρόνια, αγώνες αφιερωμένοι στους θεούς του Ολύμπου γίνονταν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας: Τα Ίσθμια στον Ποσειδώνα, τα Νέμεα στο Δία...

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί και σαν «Ολύμπια», έγιναν στην Ελλάδα το 776 π.Χ. και η διοργάνωση έγινε στην αρχαία Ολυμπία. Από τότε οι αγώνες πραγματοποιούνταν κάθε 4 χρόνια. Το διάστημα των 4 χρόνων που μεσολαβούσε ονομαζόταν Ολυμπιάδα και ήταν χρόνος προετοιμασίας των αθλητών. Οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν μέχρι το 393 μ.Χ., όταν ο Μέγα Θεοδόσιος θεωρώντας τους ειδωλολατρικούς, τους κατάργησε. Η παρακμή τους όμως είχε φανεί νωρίτερα, καθώς είχαν αρχίσει να χάνουν το σκοπό τους.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι ελεύθεροι Έλληνες άνδρες, κάθε κοινωνικής τάξης, από απλοί πολίτες μέχρι στρατηγοί και βασιλείς. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν η συμμετοχή γυναικών, ακόμα και ως κοινό.

Το πρόγραμμα των Αγώνων

Οι αγώνες που ήταν αφιερωμένοι στους θεούς των αρχαίων Ελλήνων συνδύαζαν αθλητικές δραστηριότητες με θρησκευτικές τελετές. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε θυσίες, τη δεύτερη γίνονταν ιπποδρομίες και αρματοδρομίες μαζί με πένταθλο, την τρίτη γινόταν συνδυασμός θρησκευτικών τελετών και αγώνων αγοριών, καθώς και μαχητικά αγωνίσματα (πυγμαχία, πάλη). Η πέμπτη και τελευταία μέρα περιλάμβανε συμπόσια και τις τελετές λήξης. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν αγωνίσματα για κήρυκες και σαλπιγκτές.

Τα Αγωνίσματα

Το μοναδικό αγώνισμα που εμφανίζεται στις πρώτες Ολυμπιάδες ήταν το «Στάδιο», που ήταν μια απόσταση με το μήκος ενός σταδίου (200 μέτρα περίπου). Το 724 π.Χ. εμφανίζεται ο «Δίαυλος» και το 708 π.Χ. το «Πένταθλον», αγώνισμα που περιλάμβανε τα αγωνίσματα της πάλης, του δίσκου, του ακοντίου, του δρόμου και του άλματος. Το 668 π.Χ. στα αγωνίσματα προστέθηκε και η πυγμαχία.

Τα Βραβεία

Τα βραβεία που λάμβαναν οι αθλητές δεν είχαν υλική αξία. Σκοπός των αθλητών ήταν η νίκη για τη δόξα, την τιμή και φυσικά την εύνοια των θεών. Παρ' όλα αυτά τα οφέλη που αποκόμιζαν ήταν σημαντικά όταν επέστρεφαν στις πόλεις τους ως ήρωες.

Για ένα αθλητή το παν ήταν ο «Κότινος». Ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς που για τον αθλητή ήταν τιμή και δόξα. Έτσι, η πρώτη θέση ήταν ο μοναδικός στόχος του, αν και υπήρχε δεύτερη και τρίτη, όπως γίνεται και σήμερα. Μάλιστα, σε όσους κατάφερναν να νικήσουν τρεις φορές στους αγώνες, οι πόλεις τους έστηναν ανδριάντα και τους πρόσφεραν δώρα, όπως λάδι, ελιές και απαλλαγή από τη φορολογία.


 

Αθήνα 2004

Το καλοκαίρι του 2004 και συγκεκριμένα στις 13-29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι 18οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, καθώς μετά από περισσότερο από έναν αιώνα οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στη χώρα από την οποία κατάγονται.

Στις 13 Αυγούστου 2004, 11.000 περίπου αθλητές και αθλήτριες μαζί με 5000 περίπου προπονητές και συνοδούς θα βρίσκονται στην Αθήνα για να αγωνιστούν σε 28 αθλήματα και 296 αγωνίσματα.

Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και συγκεκριμένα δύο εβδομάδες αργότερα, θα πραγματοποιηθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες με τη συμμετοχή 4.000 αθλητών και 2.000 συνοδών τους από 125 χώρες.

Η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα από όπου ξεκίνησαν δίνει τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να βρεθούν στη γη όπου έτρεξαν οι πρώτοι ολυμπιονίκες, πριν από 2.700 χρόνια, και να ζήσουν από κοντά τον παλμό, τον τρόπο σκέψης, αλλά και τα ιδεώδη των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, που ήταν η ευγενής άμιλλα, ο συναγωνισμός, η ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών.

Καλή αντάμωση στην Αθήνα του 2004!

Τα Αθλήματα

Κατά την διάρκεια των θερινών* Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004, θα διεξαχθούν 28 αθλήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο σύνολο τους 37 αγωνίσματα.

Αυτά είναι: Υγρός Στίβος, Τοξοβολία, Στίβος, Αντιπτέριση, Μπέιζμπολ, Καλαθοσφαίριση, Χόκεϊ,  Τζούντο, Μοντέρνο Πένταθλο, Κωπηλασία, Ιστιοπλοΐα, Σκοποβολή, Πυγμαχία, Κανόε/Καγιάκ, Σόφτμπολ, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ταεκβοντό, Ποδηλασία, Αντισφαίριση, Τρίαθλο, Πετοσφαίριση, Αρση Βαρών, Ιππασία, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο, Γυμναστική, Πάλη, Χειροσφαίριση.

*Για να συμπεριληφθεί ένα άθλημα στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες πρέπει σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το άθλημα αυτό να διεξάγεται από άντρες σε τουλάχιστον 75 χώρες και σε 4 ηπείρους και από γυναίκες σε τουλάχιστον 40 χώρες και σε 3 ηπείρους. Όταν πρόκειται για χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα άθλημα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αν διεξάγεται σε τουλάχιστον 25 χώρες και σε 3 ηπείρους (ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες)


 

Ολυμπιακά Σύμβολα

Ο Ολυμπιακός Ύμνος

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στις 25 Μαρτίου 1896, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Τους στίχους έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και τη μουσική ο συνθέτης Σπύρος Σαμάρας. Το 1958, στην Ολυμπιάδα του Τόκιο καθιερώθηκε ως ο επίσημος Ολυμπιακός ύμνος.

Η Ολυμπιακή Σημαία

Παρουσιάστηκε από τον Pierre de Coubertin στο συνέδριο της Δ.Ο.Ε. το 1914, και κυμάτισε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920. Οι πέντε χρωματιστοί κύκλοι που την αποτελούν (ο μπλε συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική, ο πράσινος την Ωκεανία και ο κόκκινος την Αμερική) συμβολίζουν την ενότητα, τη συναδέλφωση και τη φιλία.

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες

Citius, altius, fortius (Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά)

Διατυπώθηκε από το δομινικανό ιερέα Ερρίκο Ντιντόν και υιοθετήθηκε το 1924 στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, με πρόταση του Pierre de Coubertin. Με το σύνθημα αυτό τονίζεται πως το σημαντικότερο στους αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή, και η ουσία δε βρίσκεται στη κατάκτηση αλλά στον καλό αγώνα.

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Τρεις μήνες περίπου πριν από την έναρξη των αγώνων, η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει από τις ακτίνες του ήλιου στο ναό της Ήρας, στην αρχαία Ολυμπία, και με έναν πυρσό μεταφέρεται στο Ολυμπιακό στάδιο της διοργανώτριας χώρας. Η μεταφορά της γίνεται από δρομείς.

Όταν φτάσει στο στάδιο, κάνει το γύρο του σταδίου και μετά ανάβει το βωμό που η φλόγα παραμένει αναμμένος μέχρι το τέλος των αγώνων. Η παράδοση της Ολυμπιακής φλόγας υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1936, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Έλληνας Κώστας Κονδύλης.

Ο Ολυμπιακός όρκος

Εκφωνείται κατά την τελετή έναρξης των αγώνων από έναν αθλητή της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες, εκ μέρους όλων των αθλητών: «Στο όνομα όλων των αθλητών, ορκίζομαι ότι θα συμμετέχουμε σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας στην άθληση χωρίς φαρμακοδιέγερση και χωρίς χημικά υποκατάστατα, μέσα στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος, για τη δόξα των αγώνων και την τιμή των ομάδων μας». Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1920, στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Το 1972, στους Αγώνες του Μονάχου, ορκίστηκαν για πρώτη φορά και οι κριτές των αγώνων: «Στο όνομα όλων των κριτών και επισήμων, υπόσχομαι ότι θα διευθύνουμε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος».


 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Ο Ολυμπιακός ύμνος γράφηκε από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Σπύρο Σαμαρά για την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας το 1896.

Από το 1952  είναι ο επίσημος ύμνος των Αγώνων και ακούγεται από τότε σε όλες τις τελετές έναρξης στα Ελληνικά.


Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του μεγάλου, του ωραίου και τ’ αληθινού
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε ‘δω πέρα
τη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός...