Απόψεις των μαθητών του Λυκείου

για την δραστηριότητα στην Αρχαία Ολυμπία

Ευαγγελία   Κοντογιάννη

Το  πρόγραμμα  της  Ολυμπιακής  Παιδείας  αποτελεί    έναν  πολύ  σημαντικό  παράγοντα  για  να   γνωρίσουμε   την  ιστορία  του  τόπου  μας  και  συγκεκριμένα  της  Αρχαίας  Ολυμπίας . Η  επίσκεψή  μας  σ΄ αυτόν  τον  ιερό  τόπο που  διαγωνίζονταν  οι  αρχαίοι  Έλληνες  αποτέλεσε     μια  ξεχωριστή  εμπειρία  Οι  ανασκαφές  συνεχίζονται  και  ίσως  αποκαλύψουν  κι  άλλες  πτυχές  του  πολιτισμού  και  της  ιστορίας  μας.

Ζωή  Παρίσση

Η  εκδρομή  μας  έφτασε  σήμερα  στο  τέλος  της και  μας άφησε  σίγουρα  τις  καλύτερες  εντυπώσεις. Ο  αρχαιολογικός  χώρος  παρά  τις  μεγάλες  καταστροφές και  τα  φανερά  σημάδια  από  το  πέρασμα  του  χρόνου  είναι θαυμάσιος  και  εντυπωσιακός. Οι  πεσμένες  κολόνες , τα  βάθρα  και  τα  δάπεδα , θυμίζουν  το  σπουδαίο  πολιτισμό  μας και τις  ρίζες  μας. Η  ξεναγός  μας  βοήθησε  να  μάθουμε  και  να  κατανοήσουμε  τη  διαδικασία  των  αρχαίων  ολυμπιακών  αγώνων.  Η  αναπαράσταση  αρχαίων  αγωνισμάτων  από  συμμαθητές  ήταν  μια  ξεχωριστή  εμπειρία  καθώς  νοερά  μεταφερθήκαμε  σ΄ εκείνα  τα  χρόνια  που  το  στάδιο  κατακλύζονταν  από  αθλητές  και  θεατές  απ΄ όλες  τις  ελληνικές  πόλεις.

Ευαγγελία  Καπελαρή

Η  επίσκεψη  στην  αρχαία  Ολυμπία  θα  μας  μείνει  αξέχαστη  αφού  ο  χώρος  αυτός  ήταν  εντυπωσιακός.  Ο  ναός  του  Δία και  της  Ήρας  ήταν  δύο  από  τα  πιο  εκπληκτικά  αρχαία  μνημεία  στο  χώρο  εκείνο.  Υπήρχαν  και  άλλα  σπουδαία  οικοδομήματα  όπως  η  παλαίστρα ,  το γυμνάσιο, το Λεωνίδιο  και  το  πρυτανείο. Εκείνο  όμως  που  συγκέντρωνε  τα  πλήθη  και  τραβούσε  την  προσοχή  όλων , την  αρχαία  εποχή,  ήταν  το  στάδιο. Στη  γνωριμία  μ΄ όλα  αυτά  τα  μνημεία  και  τα  οικοδομήματα  μας  βοήθησε  η  ξεναγός.

Ιουλία  Λεπίδα

Η  επίσκεψη  στην  αρχαία  Ολυμπία  αναμφισβήτητα  ήταν  αρκετά  εντυπωσιακή  και  με  τη  βοήθεια  της  ξεναγού  είδαμε, γνωρίσαμε  και  μάθαμε  πολλά  πράγματα  για  τους  ολυμπιακούς  αγώνες ,  για  το στάδιο και  για  τα  οικοδομήματα  που  υπάρχουν  εκεί.  Εντύπωση  μου  έκανε  ο  ναός  του  Δία  και  ο  ναός  της  Ήρας.  Υπήρχαν   και  άλλα  σπουδαία  οικοδομήματα  όπως  το  Λεωνίδιο  και  η  παλαίστρα. Η  αναπαράσταση  αρχαίων  αγωνισμάτων  από  μαθητές  μας  ταξίδεψε  στο  μακρινό  παρελθόν.

Αφροδίτη  Μαρούδη

Κατά  τη  διάρκεια  της  επίσκεψής  μας  στην  Αρχαία  Ολυμπία εντυπωσιάστηκα  ενώ  παράλληλα  έμαθα  αρκετά  πράγματα  για  τους  αρχαίους  ολυμπιακούς  αγώνες.  Σ΄ αυτό  βοήθησε  η  ξεναγός  που  ήταν  αρκετά  αναλυτική  έτσι κατανοήσαμε όλοι τον πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεναγηθήκαμε σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και πληροφορηθήκαμε για την   προετοιμασία των αγωνισμάτων τα οποία διεξάγονταν στο στάδιο. Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν ο Ναός του Δία. Το μέγεθός του ναού αλλά και η έκτασή του ήταν αυτά που με εξέπληξαν. Το κεντρικό στοιχείο του ναού ήταν το άγαλμα του Διός το οποίο ήταν κατασκευασμένο από το Φειδία με χρυσάφι , ελεφαντόδοντο και άλλες   πολύτιμες πέτρες. Δυστυχώς όμως αυτό το μεγαλόπρεπο άγαλμα μπορέσαμε να το δούμε μόνο από φωτογραφία , διότι είχε καταστραφεί πριν πολλούς αιώνες κατά τη μεταφορά του. Τέλος μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος στα Ολυμπιακά αγωνίσματα…

Παναγιώτα Κούκουρα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας , διαπίστωσα ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όπου αφορούν την ιστορία της Ελλάδας.

Κάποια θέματα που αφορούν την Αρχαία Ολυμπία  και με εντυπωσίασαν , είναι το πώς προσπαθούσαν οι αθλητές    να προστατεύσουν  το σώμα τους και οι κανόνες των Ολυμπιακών Αγώνων  που ήταν  κάπως περίεργοι και συμπεριφέρονταν λίγο αυστηρά απέναντι στις γυναίκες. Σε σχέση με την προστασία των σωμάτων των αθλητών με εντυπωσίασε το ότι χρησιμοποιούσαν λάδι στο σώμα τους , για να μπορούν να είναι πιο ευκίνητοι και επάνω από το λάδι άπλωναν ένα στρώμα άμμου για να προστατευθούν από τον ήλιο και όταν έφτανε η ώρα που έπρεπε αν το αφαιρέσουν , επειδή είχε δημιουργήσει μια κρούστα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό κουτάλι όπου ήταν κατάλληλα σχηματισμένο. Τώρα σε σχέση με τους κανόνες και με την συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στις γυναίκες με εντυπωσίασαν οι όροι που είχαν οι αγώνες για να συμμετάσχουν οι  αθλητές όπου πιστεύω ότι ήταν αρκετά δίκαιοι. Επίσης μου τράβηξε την προσοχή η συμπεριφορά των ανδρών προς τις γυναίκες που δεν τους επέτρεπαν   να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ήταν καθόλου δίκαιο.

Θάλεια Πορτοκαλίδη

Η εκδρομή μας έφτασε στο τέλος της , αφήνοντας μας ξεχωριστές εμπειρίες . Κοιτάζοντας αυτόν τον Ιερό χώρο αισθάνθηκα δέος αλλά και υπερηφάνεια με όλα αυτά που είχαν φτιάξει οι πρόγονοί μας. Αυτό όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν το στάδιο. Σκεπτόμενη   ότι πριν από χιλιάδες χρόνια στο ίδιο αυτό στάδιο συναγωνίζονταν οι αθλητές της αρχαιότητας αλλά και ότι εκεί που καθόμουν εγώ, στο ίδιο ακριβώς  σημείο καθόταν κάποιος και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τους αγώνες με κάνει να νοιώθω ένα παράξενο αλλά όμορφο συναίσθημα . Αυτό που θα ήθελα είναι όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γυρίσουν πάλι στη γενέτειρά τους να συνεχίσουν να τελούνται σ΄ αυτήν δοξάζοντάς την

Ελένη Σ. Θαλασσινού

Η επίσκεψή μας στην Αρχαία Ολυμπία μας υπενθύμισε το χρέος  που έχουμε απέναντι στον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας. Οι χώροι που επισκεφτήκαμε μας δημιούργησε πολύ έντονα συναισθήματα και ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τον κάθε χώρο χωριστά. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να μπορέσουμε να αποδείξουμε  ότι η σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στην πανέμορφη Αρχαία Ολυμπία.

Κατερίνα Αλεξίου

Όπως γνωρίζουμε από την αρχαιότητα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν στην Αρχαία Ολυμπία όπου είχαμε την δυνατότητα να την επισκεφτούμε . Η αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνει πανέμορφους χώρους όπου διαγωνίζονταν οι αρχαίοι Έλληνες. Όμως λόγω εχθρικών επιθέσεων κάποια σημαντικά κειμήλια  που βρισκόντουσαν εκεί να κλαπούν.

Μαργαρίτης Γκανόγιαννης

Με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία δημιουργήθηκαν σε όλους μας πολλές εντυπώσεις . Εντυπώσεις πάνω στα αγωνίσματα , στον τρόπο απονομής επάθλων , στον τρόπο και στην τεχνική χτίσματος των κτιρίων και γενικώς στη διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Μια από τις πιο καλές εντυπώσεις που έμεινε στη μνήμη των μαθητών ήταν ο τρόπος απονομής επάθλων στους αθλητές. Κάθε αθλητής που καταλάμβανε την πρώτη θέση γραφόταν το όνομά του , των γονιών του και της πόλης του κάτω από το άγαλμά του σε μια μεγάλη πλάκα. Αυτό σήμαινε αιώνια δόξα και τιμή προς το πρόσωπό του και αυτό για εκείνη την εποχή  ήταν το τιμητικότερο από όλα. Επίσης υπήρχε  και επιγραφή των ονομάτων εκείνων που σε εισαγωγικά , ήταν οι ζαβολιάρηδες των αγώνων . Τα ονόματα τους γράφονταν απέναντι από τα α ονόματα των νικητών και γινόταν δημόσιος χλευασμός έτσι ώστε να μην γίνονται παράδειγμα προς μίμηση  και να μην ξαναεπαναληφθούν στο μέλλον. Όλες αυτές οι διαδικασίες σίγουρα δημιουργούν εντύπωση και σίγουρα είναι ξεχωριστές και θα είναι ξεχωριστές όσα χρόνια και αν περάσουν.

Κανδιλιέρης Γιάννης

Η συγκεκριμένη εκδρομή που διοργάνωσε το σχολείο μας στην Αρχαία Ολυμπία ήταν ένα νέο προφανές αλλά και πολύ καλό μέσο για να μάθουμε την ιστορία των Αρχαίων Ολυμπιακών αθλημάτων μας. Το ενδιαφέρον πιστεύω προσωπικά , πως ήταν στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή των αγώνων εκείνη την εποχή. Επίσης αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν όλοι οι ναοί των αρχαίων θεών που είχαν κτιστεί εξελιχθεί και ανανεωθεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως το κυριότερο και απώτερο στοιχείο ήταν η αναπαράσταση μερικών αθλημάτων αρχαίων που έχουν επιβιώσει μερικά από αυτά και στη σημερινή εποχή  με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι η ξενάγηση στα αρχαία Ολυμπιακά μέρη ήταν άριστη και πλήρης σε εμπλουτισμό γνώσεων και στοιχείων από το παρελθόν των Ολυμπιακών αγώνων. Τέλος ο Ναός του Διός και της Ήρας επηρέασαν πολύ την νοοτροπία και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων σε πολιτικό, πολιτιστικό , κοινωνικό , νομοθετικό και θρησκευτικό τομέα.

Σωτηρία Γουρνή

Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη γνώμη μου ήταν αρκετά επικοδομητική . Με τη βοήθεια της ξεναγού μας γνωρίσαμε πολλά και καινούργια πράγματα για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάθαμε για τη διαδικασία της προετοιμασίας τους , τις τιμές και τα βραβεία των νικητών , το ρόλο που έπαιζαν στη ζωή των ανθρώπων εκείνη την εποχή , καθώς και το λόγο που δημιουργήθηκαν ( δηλαδή το οριστικό τέλος των εμφυλίων ).Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν κυρίως η διαδικασία έναρξης των αγώνων και η περιποίηση των αθλητών πριν και μετά   στους αγώνες. Αρχικά ξεκινούσε με την Ολυμπιακή φλόγα και τις επικλήσεις στους Θεούς για να πάνε όλα καλά , έχοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα , κάνοντας τιμές και θυσίες σε μεγάλους ναούς και αγάλματα που είχαν δημιουργήσει γι αυτούς  στο χώρο έξω από το στάδιο και στη συνέχεια άρχιζαν οι αγώνες. Τέλος με εντυπωσίασε η περιποίηση (αγάλματα, δόξα αιώνια , δάφνινο στεφάνι κ.ά)  και οι τιμές των αθλητών και κυρίως των νικητών αντίθετα με τη περιφρονητική αντιμετώπιση των γυναικών όλα όσα είδαμε ήταν εξίσου σημαντικά και εντυπωσιακά. 

Ουρανία Σταματίου

Γυρίζοντας από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας συνειδητοποίησα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν μεγάλη σημασία για τους Έλληνες όχι για το έπαθλο (που σήμερα είναι κύπελλο και ένα  μεγάλο χρηματικό ποσό) αλλά για την αιώνια δόξα  και τη δημοσιότητα . Αυτό ήταν ένα από δύο πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση . ΤΟ δεύτερο πράγμα είναι το τεράστιο άγαλμα του θεού Δία που φτιάχτηκε με τόσο μεγάλη υπομονή και μεράκι από το Φειδία.

Γερογιάννη Κωνσταντίνα

Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία μου προσέφερε πολλά! Η ξεναγός μας ήταν αρκετά αναλυτική πάνω στις διαδικασίες των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων . Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν οι πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με το «στάδιο» το μοναδικό αγώνισμα που εμφανίζεται στις πρώτες Ολυμπιάδες . Και το ότι οι νικητές του σταδίου αλλά και κάθε άλλου αγωνίσματος δεν έπαιρναν βραβεία που είχαν υλική αξία αλλά ένα στεφάνι ελιάς , που γι αυτούς σήμαινε τιμή και δόξα! Σε κάθε γύρο έπαιρναν μέρος 20 άτομα, έτρεχαν κατά μήκος του σταδίου και γυρνούσαν. Ο πρώτος ήταν ο νικητής. Έξω από το στάδιο περίπου στη μέση κάθοταν η ιέρεια της Θεάς Δήμητρας και απέναντι ακριβώς οι Ελληνοδίκες. Στο «στάδιο» έπαιρναν μέρος μόνο οι άντρες ενώ απαγορεύονταν αυστηρά η παρουσία παντρεμένων γυναικών σε αντίθεση με τις ανύπαντρες!

Μαργαρίτα Κουκουβίνου

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν το «στάδιο» . Όπως μας ανέφερε και η ξεναγός στο στάδιο πήγαιναν μόνο άντρες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Μια γυναίκα όμως η Καλλιπατείρα της οποίας ο γιος είχε πάρει μέρος σε κάποιο  αγώνισμα καταπάτησε αυτό  τον όρο και ντυμένη άντρας συγκεκριμένα γυμναστής πήγε στο στάδιο να παρακολουθήσει τους αγώνες. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα  να αγωνιστεί ο γιος της σηκώθηκε από τη θέση της και όταν είδε ότι ο γιος της βγήκε πρώτος  Ολυμπιονίκης πανηγύριζε και κάποιος πάτησε το χιτώνα της  και αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα. Η Καλλιπατείρα όμως δεν τιμωρήθηκε όπως θα έπρεπε γιατί δεν γινόταν να σκοτώσουν τη μητέρα του Ολυμπιονίκη . Αυτή η ιστορία με το στάδιο και την Καλλιπάτειρα μου έκανα τη μεγαλύτερη εντύπωση από όλα αυτά που είδα και άκουσα από την ξεναγό στην Αρχαία Ολυμπία.

Έφη Φουντούλη 

Στο τέλος της επίσκεψης μας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μας ζητήθηκε να αναφέρουμε τα συναισθήματά μας . Αν και υπήρχε πολύ ζέστη η επίσκεψη μας στέφθηκε με επιτυχία . Η αφήγηση της ξενάγησης  ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα . Εντύπωση μου έκανε ο τρόπος κατασκευής των ναών – κτιρίων  , όπως επίσης και οι ιεροτελεστίες που ακολουθούσαν για αν διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επίσης οι μαρτυρίες των ιστορικών πηγών  π.χ το περιστατικό με την Καλλιπάτειρα και ο τρόπος που διοργάνωναν τους αγώνες  είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι ήταν τρομερά διορατικός λαός και το αποδεικνύουν τα κτίσματα τους με τον τρόπο που είναι φτιαγμένα, μελετημένα και διακοσμημένα. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε ξένος κατακτητής έπαιρνε ένα μέρος αυτού του πολιτισμού όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι γάλλοι. Τα κτίρια τους έχουν αρμονία και φαίνεται η σοφία των καλλιτεχνών και πόσο οργανωμένοι ήταν. Με λύπησε που κάποια κτίσματα δεν ήταν αναστηλωμένα ακόμη λόγω της δυσκολίας που έχει η αναστήλωση . Γι αυτό πραγματικά θα ήθελα να ξαναεπισκεπτώ  αυτό το χώρο και να τον δω τελειοποιημένο.

Βίκη Θαλασσινού

Από την επίσκεψη μας στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αποκομίσαμε πάρα πολλά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εντυπωσιάστηκα πολύ από το άγαλμα του Δία. Σύμφωνα με τον Παυσανία είχε ύψος όσο 4 όροφοι μιας πολυκατοικίας και περιείχε χρυσό και ελαφαντόδοτο. Στο δάπεδο μπροστά από το άγαλμα είχαν τοποθετήσει λάδι ώστε να φαίνεται σαν χρυσό και να γυαλίζει εσωτερικά το άγαλμα.  Δυστυχώς το αριστούργημα αυτό κατέστρεψε σε μικρά κομμάτια ο Θεοδόσιος , έλιωσε το χρυσό και πήρε το ελεφαντόδοτο. Εκτός από το Ναό του Δία υπάρχει και εκεί και ο Ναός της Ήρας , πολλά άλλα μνημεία αλλά και το στάδιο από το οποίο είχαν περάσει χιλιάδες αθλητές. Τα περισσότερα μνημεία δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά γίνονταν προσπάθειες για ανανέωση. 

Τσαντίλη Ελένη

Η επίσκεψη στην Αρχαία  Ολυμπία  ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι απίστευτο ότι όλος αυτός ο χώρος έχει διασωθεί και συνεχίζει να διατηρείται ακόμα και σήμερα . ύστερα από τόσους αιώνες. Όμως από όλα αυτά που είδαμε αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το χρυσολεφάντινο άγαλμα του Διός και είναι ένα από τα α7 θαύματα του κόσμου , και το οποίο δυστυχώς έχει καταστραφεί. Μου προκαλεί έκπληξη το ότι ήταν τόσο μεγάλο , λαμπερό και γενικότερα τόσο επιβλητικό , ειδικά από τη στιγμή που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή που δεν είχαν τα τεχνικά μέσα  για τη δημιουργία ενός τέτοιου αριστουργήματος . Τελικά αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες εκτός από το ότι ήταν πολύ καλοί στην κατασκευή ναών και αγαλμάτων , μπορούσαν άνετα να διοργανώσουν με μεγάλη επιτυχία τελετές όπως στην προκειμένη περίπτωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Καρατζιά Κωνσταντίνα

Η επίσκεψη στην Αρχαία  Ολυμπία  ήταν πολύ εποικοδομητική για όλους μας. Είδαμε κάποια αρχαία αξιοθέατα που δεν είχαμε ξαναδεί και που μας προκάλεσαν δέος και θαυμασμό. Όλα ήταν πολύ σημαντικά. Το καθένα είχε ιδιαίτερα σημασία στο παρελθόν που εμείς δεν ξέραμε αλλά το μάθαμε (περιληπτικά ) από την ξεναγό μας και δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε ποτέ γιατί έχουν πολύ μεγάλη αξία και σίγουρα θα μείνουν αξέχαστα σε όλους μας. Όλα ήταν υπέροχα και πολύ συγκινηθήκαμε που είδαμε αυτά τα πολύτιμα μνημεία κατεστραμμένα αλλά από την άλλη χαρήκαμε που διασώθηκαν έστω και έτσι. Στην Αρχαία Ολυμπία είδαμε πολλά μνημεία , τον Ναό του Δία και της Ήρας και το στάδιο από το οποίο είχαν περάσει μεγάλοι αγωνιστές εκείνης της εποχής. Τα αθλήματα που αγωνίζονταν ήταν το άλμα, ο δίσκος , ο δρόμος, το ακόντιο και η πάλη. Τα αθλήματα αυτά ήταν αφιερωμένα στους θεούς των Αρχαίων Ελλήνων.     Τα βραβεία που έπαιρναν οι αθλητές δεν είχαν υλική αξία. Ο σκοπός τους ήταν η νίκη για τη δόξα και την τιμή. Θα ήθελα πολύ να επισκευτώ ξανά την Αρχαία Ολυμπία για να εξερευνήσω και να μάθω περισσότερες πληροφορίες γιατί όντως αξίζει.

Γεωργαντζής  Κώστας

Μετά από την επίσκεψη  στην Αρχαία  Ολυμπία μου έμεινε μια εμπειρία ότι η ιστορία έγινε γνωστή μετά από τόσα χρόνια όταν μετά από μια περιορισμένη περίοδο το χώμα κατέβηκε που ανακαλύφθηκαν και οι αρχαίοι ναοί. Ένας από τους ναούς που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η πυγμαχία.  Εάν θέλαμε  να αναγεννήσουμε αυτόν τον τόπο ώστε να μην χαθεί από αυτή την σημαντική ιστορία. Έπειτα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ξαναγυρίσουν στην Αρχαία Ολυμπία ώστε αυτή η λάμψη να ξαναγεννηθεί και επειδή λόγω εχθρικών επιθέσεων κάποια σημαντικά κειμήλια να καταστραφούν και μερικά να κλαπούν. Και οι άνθρωποι είχαν αφιερώσει τους αγώνες στο Δία.

Γεροσταμούλου Δροσούλα

Οι πιο διάσημοι αγώνες που τελούνταν στην Ελλάδα ήταν τα Ολύμπια. Οι αγώνες αυτοί τελούνταν από αρχή κάθε 4 χρόνια προς τιμή του θεού Δία. Η διοργάνωση των αγώνων είναι ένα σπουδαίο γεγονός για τη χώρα που τους διοργανώνει. Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση της υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004  των αγώνων που είχαν αποκλειστικά ελληνικό χαρακτήρα και ανήκουν σε εμάς , τους Έλληνες. Με βάση αυτή τη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε η 3ήμερη εκδρομή του σχολείου μας. Το σπουδαιότερο γεγονός είναι η επιστροφή αυτού του θερμού στη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα σε όλους μας τα οποία έγιναν εντονότερα με την επαφή μας με αυτόν τον τόπο. Εκεί είδαμε τους χώρους όπου πραγματοποιούνταν οι αγώνες, τις παλαίστρες , σπουδαίους ναούς , το σημείο στέγασης της ιεράς  φλόγας και άλλους σπουδαίους χώρους που βοηθούσαν στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το άγαλμα του Διός. Αυτό μέσα από τις περιγραφές φανερώνει  μεγάλη πολιτισμική αξία λόγω της αρχιτεκτονικής και διακόσμησης του . Ωστόσο είναι φανερή η προσπάθεια των ανθρώπων για διατήρηση  και βελτίωση αυτού του χώρου μέσα από τις ενέργειες διατήρησης και ανοικοδόμησης πολλών κτιρίων.

Γερογιάννη Ζαχαρούλα

Από την  επίσκεψη μας στην Αρχαία  Ολυμπία  μάθαμε πολλά πράγματα σχετικά  με τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της εποχής όπως μάθαμε αρκετά για τον τρόπο διεξαγωγής των αγωνισμάτων , για διάφορα μνημεία τον τρόπο κατασκευής τους και την ηλικία τους , ακόμη την προετοιμασία που έκαναν οι αθλητές πριν τον αγώνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως μου έκανε το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς  και η ιστορία της Καλλιπάτειρας , μιας γυναίκας που καθώς πανηγύριζε για τη νίκη του γιου της που είχε κερδίσει τον αγώνα και επομένως τον τίτλο του Ολυμπιονίκη , της έπεσε ο χιτώνας , αποκαλύφθηκε το γυναικείο σώμα της . Δεν τιμωρήθηκε όμως γιατί ήταν μητέρα και κόρη Ολυμπιονίκη και θα θεωρήταν μεγάλη προσβολή.

Το στάδιο ήταν αρκετά μεγάλο . Χωρούσε 4.500 χιλιάδες θεατές. Έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες οι οποίοι αγωνίζονταν γυμνοί. Είδαμε το μέρος που κάθονταν οι κριτές οι λεγόμενοι Ελλανοδίκες και απέναντι ήταν ο χώρος που ήταν η ιέρεια της Θεάς Δήμητρας. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να βλέπουν τους αγώνες ούτε να συμμετάσχουν σε αυτούς. Όλα ήταν συντηρημένα αρκετά καλά και πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακά και αξιοθαύμαστα . Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που εκείνη την εποχή έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα αγωνίσματα.

Κώστας Κάβουρας

Η εκδρομή που διοργάνωσε το σχολειό μας στην Αρχαία  Ολυμπία  ήταν  ένα καλό μέσο για να μάθουμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που γινόντουσαν τα Αρχαία χρόνια Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξα κυρίως στα αθλήματα και πως διεξάγονταν . Ακόμη μου άρεσε το στάδιο  γιατί κατά τα αρχαία χρόνια προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους που πήγαιναν να δουν τους αγώνες.  Ακόμη μου άρεσε ο Ναός του Δία και ο Ναός της Ήρας. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έδειξα στην αναστήλωση των κιόνων γιατί ήταν τεράστιοι ογκόλιθοι  , αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Πήραμε μέρος σε μερικά από τα αθλήματα για να καταλάβουμε πως γίνονταν. Περισσότερο ενδιαφέρον από τα αθλήματα έδειξα στην παλαίστρα γιατί μου άρεσε έτσι όπως ήταν χτισμένη και επίσης μου άρεσε ο αγώνας που γίνονταν εκεί μέσα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπως μας είπαν , ήταν αφιερωμένοι στο Θεό Δία και τελούνταν κάθε 4 χρόνια προς τιμή του. Ακόμα μας είπαν για τα βραβεία , αυτά ήταν η τιμή, η δόξα. Ακόμα τους θεωρούσαν ήρωες όταν πήγαιναν στις πόλεις τους.

Αναστασίου Δημήτρης

Η εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Αρχαία  Ολυμπία  ήταν μια σπουδαία πρωτοβουλία του σχολείου μας και του Υπουργείου Παιδείας γιατί έτσι μαθητές και μαθήτριες μπόρεσαν να μάθουν για την ιστορία της χώρας μας και των Ολυμπιακών Αγώνων στους οποίους με την παρουσία μας εκεί πήραμε μέρος σε διάφορα αθλήματα τα οποία τελούνταν στην αρχαιότητα από «γνήσιους»  Έλληνες .   Αυτό με ενθουσίασε και περισσότερο γιατί με τη συμμετοχή μας εκεί μπορέσαμε να μπούμε μέσα στο πνεύμα των αρχαίων αθλημάτων και αθλητών   να τα μάθουμε και να τα αγαπήσουμε.

Υπήρξαν και άλλα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση βέβαια όπως ήταν ο Ναός του Διός , ο Ναός της Ήρας αλλά και οι χώροι όπου τελούνταν τα αρχαία αθλήματα όπως το στάδιο , το σκάμα, η παλαίστρα και παρά πολλά άλλα.

Επίσης μεγάλη εντύπωση μου έκανε και η πολύ δύσκολη αναστήλωση των κιόνων οι οποίοι για αν γίνει αυτή η δραστηριότητα απαιτείται πάρα πολύς  χρόνος και υπομονή.

Με λίγα λόγια δηλαδή όλα ήταν  ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!

ΕΛΕΝΗ Ν.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

Οι εντυπώσεις μου από την αρχαία Ολυμπία ήταν πολλές. Όλα τα παιδιά αφού συγκεντρωθήκαμε στο στάδιο παρακολουθήσαμε διάφορα αρχαία αθλήματα που γινόντουσαν εκείνη την εποχή από τους συμμαθητές μας . Αργότερα ακολούθησε μια ξενάγηση όπου μάθαμε πολλά σημαντικά στοιχεία από διάφορα μνημεία που δεν γνωρίζαμε πριν και έτσι καταφέραμε  να γνωρίσουμε αυτά τα σημαντικά στοιχεία του τόπου μας. Όλα αυτά κατάφεραν να διατηρηθούν χάρη στον καταστροφικό σεισμό που κάλυψε εκείνη την περιοχή με χώμα 7μ ύψους και έτσι όλα αυτά τα μνημεία κατόρθωσαν  να κρατηθούν διατηρημένα έως και σήμερα και αποτελούν ένα  μεγάλο και σημαντικό παράγοντα στην ιστορία μας.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

 Η εκδρομή αυτή στην Αρχαία Ολυμπία έγινε λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Το Σάββατο 10/05/2003 στις 11:30π.μ επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και χάρη στην ξεναγό μας ενημερωθήκαμε για όλα όσα συνέβαιναν σ’αυτόν τον χώρο απ’την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 323μ.Χ.

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα αγάλματα που έφτιαχναν κοντά στην είσοδο του σταδίου. Χαρακτηριστικό αυτών των αγαλμάτων ήταν ότι αναπαριστούσαν  τους αθλητές οι οποίοι  έκαναν παρανομίες κατά την διάρκεια των αγώνων. Αυτά τα αγάλματα ήταν ακριβώς απέναντι από τα αγάλματα των νικητών ώστε να δείχνουν την αντίθεση μεταξύ τους αλλά και την ειρωνεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Το σχολείο μας διοργάνωσε μια εκδρομή στην Ολυμπία με σκοπό την γνωριμία με τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες .

Η εκδρομή πέτυχε γιατί όλα τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλους τους ιστορικούς ναούς και κάναμε αναπαραστάσεις μερικών Ολυμπιακών αγωνισμάτων. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν οι κίονες λόγω του ύψους τους και ο ναός της Ήρας! 

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η εκδρομή αυτή που διοργάνωσε το σχολείο μας στην Ολυμπία ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων . ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο χώρος ο οποίος τελούνταν οι αγώνες και η διεξαγωγή τους. επίσης μου άρεσε πολύ ο ναός της Ήρας και του Διός γιατί φανέρωναν την πολιτισμική και αρχιτεκτονική τους ανάπτυξη και έδειχναν πως με την ένωση οι αρχαίοι έλληνες μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Αναστασία    Γιαννάκη

Οι  εντυπώσεις  μου  από  την  Αρχαία   Ολυμπία   ήταν  ωραίες   αν  και  δεν  το   περίμενα.  Μόλις   φτάσαμε  εκεί   πήγαμε   στο  στάδιο.  Οι  συμμαθητές  μου  με   τη  βοήθεια   των  καθηγητών  έκαναν   αναπαράσταση  αρχαίων  ολυμπιακών   αθλημάτων.  Αφού  τελειώσαμε   με  τους  αγώνες  μας  ξενάγησε  η  ξεναγός  και  μας  είπε  ότι  οι  αθλητές  που  αγωνίζονταν  έπρεπε  να  είναι  από  την  Ελλάδα , να  συμμετέχουν  γυμνοί    και  βέβαια  δε  μπορούσαν   να  συμμετέχουν  γυναίκες.  Έξω   από  το  στάδιο   ήταν   τα   αγάλματα  των  νικητών . Εκτός   από   αυτά υπήρχαν   και   αγάλματα  για  τους  ζαβολιάρηδες , για  όσους  δηλαδή  κλέβανε  , μπροστά  στην  είσοδο  του  σταδίου  για  να  τους  βλέπουν  οι  θεατές  και  να  γίνονται   ρεζίλι . Ο  ναός   του   Δία  ήταν  φανταστικός  στην  αναπαράσταση  που  μας  έδειξε  η  ξεναγός .  Ακόμα  όμως  και  τα  ερείπια   είναι  επιβλητικά 

ΕΦΗ ΜΗΛΙΩΤΗ

κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην αρχαία Ολυμπία με τη βοήθεια της ξεναγού μας που ήταν παρά πολύ αναλυτική διαπίστωσα πόσο όμορφα και ενδιαφέροντα ήταν όλα αυτά τα μνημεία.

Το τεράστιο στάδιο και οι συμμαθητές μου που έκαναν αναπαράσταση το πώς αγωνίζονταν οι παλιά οι αρχαίοι μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Έδωσα μεγάλη σημασία  σ’ αυτά τα οποία μας έλεγε ,η ξεναγός μας, δηλαδή το πώς προετοιμάζονταν, ποια ήταν η τιμή τους και γιατί γίνονταν αυτοί οι αγώνες.

Ξεκινώντας με την ολυμπιακή φλόγα και ζητούσαν από τους θεούς να πάνε όλα. Επίσης ένα εντυπωσιακό άγαλμα από ελεφαντόδοντο χρυσό και πολύτιμες πέτρες που ήταν το είδωλο του δια και το είχε κατασκευάσει ο Φειδίας. Βέβαια αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αλλά μας το ανέφερε η ξεναγός δείχνοντας μια φωτογραφία. Τέλος αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η πάλη όπου δυο συμμαθητές μου έκαναν αναπαράσταση το τι γινόταν με τους αρχαίους αθλητές σ’ αυτό το άθλημα. πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακό.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΧΙΝΗΣ 

Από τη ξενάγηση που μας έγινε στο χώρο της αρχαίας Ολυμπιάς μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το σπίτι που βρέθηκε 7μ. κάτω από την επιφάνεια της έκτασης που είχε κάλυψη η θάλασσα και χρονολογείται γύρω στα 1500 π.Χ. Εκτός από αυτό μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονταν οι Έλληνες και τα αγωνίσματα τους.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Με βάση το πρόγραμμα της ολυμπιακής παιδείας πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην αρχαία Ολυμπία. Ο χώρος της αρχαίας Ολυμπιάς  είναι γεμάτος από αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία βρίσκονται σε μια πολύ μεγάλη έκταση. Η ξενάγηση μας δημιούργησε εντύπωση σε όλους τους μαθητές. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο μεγάλος όγκος και το μεγάλο βάρος των κιόνων του ναού του Διός  και της Ήρας. Συγκεκριμένα ένα κομμάτι ζυγίζει 5 τόνους και το κιονόκρανο 9 τόνους. Αυτοί οι κίονες είναι κατασκευασμένοι από αναμειγμένα κοχύλια και άμμο. Μετά από ένα μεγάλο σεισμό οι κίονες αυτοί έπεσαν σαν ντόμινο και η χρονοβόρα αναστήλωση τους σήμερα επιβάλει πολύ δουλεία και προσεκτικές κινήσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ

Η φετινή εκδρομή του σχολείου μας για την ολυμπιακή παιδεία στην Ολυμπία, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί μάθαμε πως γινόταν οι αρχαίοι αγώνες. Κατ’ αρχήν εντύπωση μου έκανε ο ναός του δια με το χρυσελεφάντινο άγαλμα και ο ναός της Ήρας. Οι αγώνες γίνονταν κάθε 4 χρόνια. Επίσης  οι συμμαθητές μου έκαναν αναπαράσταση  των αθλημάτων. Τελειώνοντας την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το έπαθλο που έπαιρναν οι νικητές, δηλαδή ένα στεφάνι αγριελιάς που σήμαινε τιμή και δόξα για τον αθλητή.

Σκούρας    Σέργιος

 Το  πρωί  όταν  ήρθαμε  στην   Αρχαία  Ολυμπία   ο  καθηγητής   ο  Πάνος  ο  Βασιλόπουλος  μου  ανέθεσε  να  κάνω  μια  πάρα  πολύ  καλή  εργασία ,  να  φωτογραφίζω  ότι  με  εντυπωσίαζε. Σ΄ εκείνα  τα  μέρη  ήταν  αδύνατο  κανείς  να  μείνει  ασυγκίνητος . Οι  τεράστιες  κολόνες  πεσμένες  κάτω  μαρτυρούσαν  το  παλιό  τους  μεγαλείο  και  η  ηλικία  τους  ήταν  ζωγραφισμένη  πάνω  στους  διαβρωμένους  από  το  πέρασμα  του  χρόνου   ογκόλιθους. Πιο  κει  οι  βάσεις  που  τοποθετούσαν  τα  μαρμάρινα  αγάλματα  των  νικητών.  

Ιωάννα Γεωργίου

     Μέσα από αυτή την εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία μάθαμε αρκετά. Καταρχάς επισκεπτόμενοι χώρους στους οποίους έχουν ζήσει και έχουν δημιούργησε μεγάλα επιτεύγματα σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες και πάνω απ’ όλα  Έλληνες σαν εμάς μας κάνει να νιώθουμε θαυμασμό. Εντύπωση μου έκανε ο ναός της Ήρας και επίσης το πρυτανείο που μέχρι και σήμερα κάνουμε αναπαράσταση του άσβεστου πυρ.

Παρασκευή Γεωργίου 

       Η εντύπωσή μου από την Αρχαία Ολυμπία είναι ότι μετά από αυτόν τον καταστροφικό σεισμό διατηρήθηκαν σχεδόν άθικτα όλα τα κτίσματα. Οι αρχαιολόγοι έκαναν ένα εκπληκτικό έργο από τις ανασκαφές έτσι μας έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα το οποίο έχουμε τη χαρά να το θαυμάζουμε. Σ’ αυτό το αποτέλεσμα συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον όπου σου δημιουργούν εικόνες αξέχαστες. Αλλά κάτι λείπει!!!

Ιωάννα Παπανικολάου 

       Ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν στην Αθήνα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Αρχαία Ολυμπία, τον χώρο στον οποίο τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν το 394 μ.Χ. Με την επίσκεψη μας σήμερα το πρωί και με τη βοήθεια της ξεναγού μας μάθαμε πολλά πράγματα γι αυτή τη διοργάνωση. Κατ’ αρχήν κάναμε μία περιήγηση στους πιο σημαντικούς χώρους όπως το στάδιο, στο οποίο γίνονταν σχεδόν όλα τα αγωνίσματα, στους δύο ναούς , της Ήρας και του Δία του οποίου ήταν αφιερωμένα αρχικά τα Ολύμπια, στις παλαίστρες, το μέρος που προπονούνταν οι αθλητές αλλά και το προξενείο στο οποίο φυλάσσονταν η ολυμπιακή φλόγα. Κάτι που έμαθα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ύπαρξη ολυμπιακών αγώνων για τις γυναίκες, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στη θεά Ήρα και γι αυτό λέγονταν και Ηραία. Αν και υπήρχαν μόνο δύο αγωνίσματα, μας δείχνουν το προοδευτικό πνεύμα και τη θέση της γυναίκας.

Ρούσσου Παναγιώτα

  Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στην Αρχαία Ελλάδα ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες, τόσο επειδή ήταν προς τιμή του θεού Δία όσο και επειδή έδειχναν την ένωση και την ανάπτυξη των πόλεων κρατών. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν πως όλοι οι Έλληνες σέβονταν τον σκοπό των αγώνων και τοποθετούσαν αυτούς στην σημαντικότερη θέση στη ζωή τους. Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, την περίοδο των αγώνων δημιουργούσαν ειρηνικές σχέσεις που φανέρωναν την ακμή πνεύματος στην τότε Ελλάδα.