ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

9 Απριλίου 2003
τα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής παιδείας

Από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Λίμνης

Στις 9 Απριλίου πήραμε το λεωφορείο και πήγαμε στο Καλλιμάρμαρο. Το τοπίο ήταν πανέμορφο. Είμαστε πολλά παιδιά. Σύμφωνα με αυτά που άκουσα, εκεί γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 1896, έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο Σπύρος Λούης φορώντας την παραδοσιακή ελληνική στολή, αγωνίσθηκε στον Μαραθώνιο δρόμο όπου βγήκε και πρώτος. Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έρχονται σήμερα, για να το δουν από κοντά. Το στολίδι αυτό, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, συχνά καλωσορίζει πολλά άτομα. Τα μάρμαρα που βρίσκονται γύρω από το στάδιο, όπου είναι φτιαγμένα τα καθίσματα εδώ και αιώνες δεν έχουν ραγίσει καθόλου. Τα δένδρα  γύρω είναι λίγα, μα η ομορφιά του σταδίου είναι πολύ. Το 1906 επίσης, οι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας επανέφεραν στο Στάδιο τις μεγάλες αθλητικές στιγμές. Η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας γινόταν στο Παναθηναικό Στάδιο. Ολος ο κόσμος πήγαινε εκεί και υποδεχόταν τους Ολυμπιονίκες με μεγάλο θαυμασμό. Γενικά αυτό το Στάδιο είναι ένα από τα πιο ξακουστά στον κόσμο. Είναι πολύ όμορφο και αξίζει να πάει κανείς. Εγώ που πήγα θέλω να ξαναπάω όχι μία φορά αλλά παραπάνω φορές. Εγώ συνιστώ να πάτε κι εσείς και πιστεύω ότι θα σας αρέσει πολύ.

ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΑΡΙΤΣΑ


 

Φύγαμε από την λίμνη το πρωί και πήγαμε στο Καλλιμάρμαρο όπου εκεί νίκησε ο Σπύρος Λούης. Ηταν ο μόνος που φορούσε την στολή του Τσολιά. Το στάδιο είναι πολύ μεγάλο γιατί έχει 24 κερκίδες ανά διάζωμα. Εχει 7 γραμμές όπου μπορούσε να τρέχει ο κάθε αθλητής. Υπάρχει ένας κύκλος όπου πετούσε ο αγωνιζόμενος την σφαίρα. Το στάδιο έχει από δεξιά 10 σημαίες και από την αριστερή άλλες 10 σημαίες. Όταν πήγα στις 9-4-2003 ένιωσα πολύ άνετα και δεν ήθελα να φύγω από εκεί γιατί πέρασα πολύ καλά. Το στάδιο φτιάχτηκε το τέλος του 19ου αιώνα. Εκεί μπορούν να αγωνιστούν στο άλμα εις ύψος. Εβγαλα φωτογραφίες με τις φίλες μου και κάναμε αγώνες δρόμου. Ανέβηκα στα σκαλιά και ήταν πολύ ψηλά. Μου άρεσε όμως πολύ και όχι μόνο σε εμένα.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ


 

Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2003 πήγαμε μια σχολική εκδρομή στην Αθήνα στο Καλλιμάρμαρο. Πήγαμε η έκτη τάξη και η πέμπτη τάξη. Στο Καλλιμάρμαρο έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες οι οποίοι διοργανώθηκαν από τον Κουμπερτέ το 1896. Υπήρχαν 24 κερκίδες ανά διάζομα. Βγαίνοντας από το στάδιο στα αριστερά μπορείς να διακρίνεις τον Παρθενώνα και στα δεξιά τον Λυκαβητό. Επίσης μπαίνοντας στο στο στάδιο δεξιά και αριστερά βλέπεις 11 πλάκες, έξι στα αριστερά και 5 στα δεξιά. Αυτές οι πλάκες λένε τους Ολυμπιονίκες μας, τους προέδρους της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής καθώς και μία στήλη με τις ημερομηνίες των ολυμπιακών αγώνων στη σύγχρονη εποχή.

Αυτή η εκδρομή ήταν η πιο καλή από όλες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ


 

Στις 9-4-2003 πήγαμε (η ΣΤ΄τάξη με την Ε΄τάξη) εκδρομή στην Αθήνα και μέσα στο πρόγραμμα ήταν και η επίσκεψη στο Καλλιμάρμαρο. Λέγεται αλλιώς και Παναθηναικό στάδιο και εκεί έγιναν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες το 1896 μ.Χ. Όταν πήγαμε λοιπόν είδαμε ένα μεγάλο χώρο τεραστίων διαστάσεων. Οι κερκίδες ήταν από μάρμαρο. Μόλις μπήκαμε δάκρυσα και πιστεύω και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Διέκρινα αριστερά τον Παρθενώνα και δεξιά την Ακρόπολη. Ενιωσα χαρά που πήγα σε ένα τέτοιο όμορφο μέρος. Δεν είχα πάει ξανά και μου άρεσε πολύ. Εγώ και μερικοί φίλοι μου τραβήξαμε φωτογραφίες τους εαυτούς μας , ότι κάναμε ένα άθλημα.

Μου άρεσε πολύ που πήγα  και θα ήθελα να ξαναπάω.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


 

Χτες 9 Απριλίου επισκεφθήκαμε το Καλλιμάρμαρο στάδιο, εκεί βγάλαμε φωτογραφίες, πληροφορηθήκαμε ότι εκεί έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, όπου κέρδισε στον αγώνα δρόμου ο Σπύρος Λούης. Τους ολυμπιακούς αγώνες  στο Καλλιμάρμαρο τους ίδρυσε ο Ντε Κουμπερτέ το 1896.

Περάσαμε πολύ καλά, το στάδιο ήταν πολύ μεγάλο. Οι κερκίδες είχαν κάπου 50.000 θέσεις.

Το Καλλιμάρμαρο στάδιο που αλλιώς λέγεται Παναθηναικό Στάδιο είναι κοντά στο Σύνταγμα στο κέντρο της πόλης.

ΧΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


 

Όταν πήγαμε στο καλλιμάρμαρο είδαμε πολύ κόσμο. Εμείς μείναμε άφωνοι μόλις το είδαμε ήταν τεράστιο με πάρα πολλές θέσεις που κάθονταν οι θεατές. Πέντε Ιταλοί τρέξανε και τους βγάλαμε φωτογραφίες. Εκεί κάνουν διάφορα αγωνίσματα όπως τρέξιμο, σφαίρα κλπ. Το 1896 έτρεξε το Μαραθώνιο δρόμο ο για πρώτη φορά ο Σπύρος Λούης και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Το Παναθηναικό στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας κοντά στο Σύνταγμα. Από την στιγμή που φθάσαμε αισθάνθηκα κάτι παράξενο, μια χαρά και ήθελα να κάνω όλα τα αγωνίσματα που υπάρχουν!

ΕΛΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


 

Η επίσκεψη που κάναμε στο Καλλιμάρμαρο ήταν πολύ ωραία εκεί είδαμε και ένα άλλο σχολείο από την Ιταλία.

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ


 

Την Τετάρτη 9 Απριλίου πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο μας στην Αθήνα, στο Καλλιμάρμαρο. Όταν πηγαίναμε στο καλλιμάρμαρο τραγουδούσαμε. Μόλις φθάσαμε η δασκάλα μας είπε ότι εκεί έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896,. μας είπε ότι χτίστηκε κοντά στα τέλη του 4ου αιώνα.

Η επισκευή του σταδίου έγινε πολλά χρόνια μετά. Ο στίβος έχει μήκος 177,6 μ. και πλάτος 33,5μ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ


 

Την Τετάρτη 9 Απριλίου πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο στην Αθήνα, στο Καλλιμάρμαρο στο σημερινό Παναθηναικό Στάδιο.

Μόλις φθάσαμε η δασκάλα μας, μας είπε ότι εκεί έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Επίσης μας είπε ότι χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα από το ρήτορα Λυκούργο. Το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός σε πολλές ευεργεσίες του προς την πόλη το ανακαίνισε και το διακόσμησε με μεγαλοπρέπεια. Όταν στη συνέχεια ανακηρύχθηκε αθλοθέτης των Παναθηναίων, ολοκλήρωσε τη μεταποίηση και τη διακόσμησή του, δημιουργώντας ένα στάδιο ανυπέρβλητου κάλλους από πεντελικά μάρμαρα, για 50.000 θεατές, που θαυμάστηκε από όλους και όμοιό του δεν βρισκόταν στην οικουμένη.

Ο στίβος είχε μήκος 177,6 μ. και πλάτος 33,5 μ. Οι κερκίδες είχαν διαιρεθεί σε δύο διαζώματα με 23 σειρές μαρμάρινων ειδωλίων το καθένα. Κάθε διάζωμα περιλάμβανε 30 κερκίδες, που χωρίζονταν μεταξύ τους με κλίμακες.

Εγώ μαζί με τα άλλα παιδιά τρέξαμε και είδαμε και άλλους ανθρώπους να τρέχουν στο στάδιο, παριστάνοντας τους αθλητές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ


 

Την Τετάρτη 9/4/2003, πήγαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Τότε επισκεφθήκαμε το Παναθηναικό ή αλλιώς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Ονομάζεται καλλιμάρμαρο γιατί έχει κατασκευασθεί από τα καλύτερα μάρμαρα παγκοσμίως.

Εκεί η δασκάλα μας μας είπε ότι χτίστηκε. για να γίνονται οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες. Αργότερα ο Ηρώδης ο Αττικός (2ο αιώνα μ. Χ) το ανακαίνισε. Για πολλούς αιώνες ήταν  ξεχασμένο από τους ανθρώπους, και έτσι θάφτηκε βαθιά στη γη. Τότε τον 18ο-19ο αιώνα το καλλιμάρμαρο ξαναχτίστηκε από τον ντε Κουμπερτέ, έναν πλούσιο άνθρωπο του εξωτερικού.

Το 1896 χάρη στον ντε Κουμπερτέ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


 

Χτες 9 Απριλίου πήγαμε μία μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι πήγαμε στο Παναθηναικό στάδιο εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες. Το στάδιο είναι πολύ μεγάλο. Στο κέντρο έχει το δρόμο, στον οποίο τρέχανε οι αθλητές. Επίσης έχει το σκάμα, το οποίο το έχουνε κλειστό τώρα. Το στάδιο περικλείεται από τις κερκίδες, οι οποίες από τα τέλη του 4ου αιώνα που φτιάχτηκε το στάδιο αντέχουν μέχρι σήμερα. Γι΄αυτό το μέρος αυτό ονομάσθηκε Καλλιμάρμαρο. Χθες πολλά νέα παιδιά που είχαν πάει να επισκεφθούν το στάδιο έκαναν αγώνες δρόμων. Κάναμε και μεις και ήταν πολύ ωραία. Οι αρχαίοι Ελληνες που κάνανε τότε αγώνες εκεί, πρέπει να ήταν πολύ περήφανοι. Εμείς χθες αισθανθήκαμε πολύ ωραία γιατί θεωρούσαμε ότι είναι τιμή μας να αθλούμαστε σε χώρο όπου κάνανε αγώνες οι αρχαίοι Ελληνες.

 

ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΚΟΥ


 

Φεύγοντας από τη Λίμνη με το λεωφορείο τραγουδώντας και παίζοντας φτάσαμε στο Παναθηναικό στάδιο που το έφτιαξε ο Λυκούργος. Εκεί τερμάτισε πρώτος ο Σπύρος Λούης. Ηταν τεράστιο και ωραίο. Είχε 25 κερκίδες και διάζωμα. Εκεί κοντά υπάρχουν 4 μεγάλες πλάκες που λένε γι΄ αυτό το στάδιο. Τα μάρμαρα έχουν μείνει σαν καινούργια από τα τέλη του 4ου αιώνα που τα έφτιαξαν. Το Καλλιμάρμαρο βρίσκεται κοντά στο Σύνταγμα. Μέσα στο στάδιο εκτός από τις κερκίδες και τις πλάκες υπάρχει ένας χώρος για να τρέχουν οι αθλητές. Στο μέσο βρίσκεται ένα μέρος για τους αθλητές που αγωνίζονται στο άλμα εις μήκος. Το στάδιο αυτό χωράει 50.000 θεατές.Γύρω από αυτό υπάρχουν ψηλές άσπρες στήλες. Στην είσοδο υπάρχουν 10 στήλες με τους 5 κύκλους στα δεξιά του σταδίου και άλλες 10 στα αριστερά του σταδίου.

Εβγαλα πάρα πολλές φωτογραφίες επειδή μου άρεσε πολύ. Στα αλήθεια ήταν το μεγαλύτερο στάδιο που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Αρεσε το ίδιο σε όλα τα παιδιά που έβγαζαν πολλές φωτογραφίες.

Όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε λυπήθηκα πολύ επειδή δεν είχαμε περισσότερη ώρα για να δούμε αυτόν τον όμορφο χώρο καλύτερα.

ΛΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ


 

Την Τετάρτη 9 Απριλίου φεύγοντας από την Λίμνη Ευβοίας, πήγαμε με το λεωφορείο στο Παναθηναικό στάδιο τραγουδώντας, χορεύοντας και παίζοντας.

Αφού φθάσαμε εκεί,  η κυρία Μάγδα Αφενδρή και ο Δ/ντής του σχολείου μας Δημήτρης Καιτσώτης μας έδωσαν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και για το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Οι πρώτοι  Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Το Στάδιο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από το ρήτορα Λυκούργο, που ήταν διοικητής της πόλης, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την τέλεση των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Σύνταγμα.

Μόλις πήγαμε ένιωσα καταπληκτικά βλέποντας ένα τόσο όμορφο Στάδιο. Εχει 25 κερκίδες ανά διάζωμα. Επίσης εκεί ο διάσημος αθλητής Σπύρος Λούης νίκησε στον Μαραθώνιο δρόμο κι αρνήθηκε όλα τα χρηματικά έπαθλα και δέχθηκε μόνο ένα κάρο με ένα άλογο για να πουλάει το ονομαστό νερό του χωριού τους (Μαρούσι) στην Αθήνα. Τότε σκάφτηκε στο βράχο και η υπόγειος δίοδος που εισχωρούσε στο λόφο και οδηγούσε σε μια μικρή κοιλάδα που οδηγούσε κοντά στο λόφο.

Εγώ έβγαλα πολλές θαυμάσιες φωτογραφίες με τις φίλες μου. Ανέβηκα στις κερκίδες και με τράβηξαν φωτογραφία και όλα τα παιδιά κάναμε αγώνα δρόμου ενώ οι δάσκαλοι μας τραβούσαν φωτογραφίες.

Αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή άξιζε τον κόπο. Περάσαμε τέλεια. Σας συνιστώ να πάτε.

ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


 

Την Τετάρτη 9 Απριλίου πήγαμε μία εκδρομή με τους συμμαθητές μας, στην Αθήνα., στο Καλλιμάρμαρο στάδιο το σημερινό Παναθηναικό Στάδιο. Το Καλλιμάρμαρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα από τον ρήτορα Λυκούργο. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν το 1896. Τον 2ο αιώνα μ.Χ ο Ηρώδης ο Αττικός, ανάμεσα σε άλλες ευεργεσίες του προς την πόλη, το ανακαίνισε και το διακόσμησε με μεγαλοπρέπεια. Όταν στη συνέχεια, ανακηρύχθηκε αθλοθέτης των Παναθηναίων, ολοκλήρωσε τη μεταποίηση και τη διακόσμησή του, δημιουργώντας ένα στάδιο ανυπέρβλητου κάλλους από πεντελικά μάρμαρα, για 50.000 θεατές, που θαυμάστηκε από όλους και «όμοιό του δεν βρισκόταν στην οικουμένη».

Ο στίβος είχε μήκος 177,6 μ. και πλάτος 33,5 μ. Οι κερκίδες είχαν διαιρεθεί σε δύο διαζώματα με 25 σειρές μαρμάρινα εδωλίων το καθένα. Κάθε διάζωμα περιλάμβανε 30 κερκίδες, που χωρίζονταν μεταξύ τους με κλίμακες. Μετά από λίγη ώρα είδαμε κάποιους Ιταλούς να κάνουν αγώνα δρόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΚΑΔΔΑ

 


 

Χτες 9 Απριλίου πήγαμε μία μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Περάσαμε υπέροχα. Επίσης επισκεφτήκαμε το Παναθηναικό Στάδιο. Ηταν πολύ μεγάλο. Γύρω – γύρω ήταν οι κερκίδες. Το στάδιο ήταν στη μέση. Όταν πήγαμε υπήρχε πολύ κόσμος. Πολλοί νέοι τρέχανε γύρω – γύρω δήθεν πως αγωνίζονταν στο τρέξιμο. Μετά προσπαθήσαμε και εμείς να κάνουμε αγώνα στο τρέξιμο.

Οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Ελλάδα το 1896. Το στάδιο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα Π.Χ από το ρήτορα Λυκούργο που ήταν διοικητής της πόλης (330-336 Π.Χ.). Με τους αιώνες επήλθε καταστροφή. Επί Τουρκοκρατίας (1456-1829) το Στάδιο έγινε βοσκοτόπι.

Ο Μαραθώνιος δρόμος ενθουσίασε τους θεατές και η νίκη του Σπύρου Λούη γέμισε τους Ελληνες με εθνική υπερηφάνεια.

Οι αγώνες διαρκούσαν 10 ημέρες. Από το 1936 η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει στην αρχαία Ολυμπία για να μεταδοθεί στην πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες..

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΛΕΝΗ


 

Μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι με το λεωφορείο φτάσαμε στο Καλλιμάρμαρο. Αυτό το στάδιο ονομάστηκε Παναθηναικό στάδιο. Είχε 25 κερκίδες ανά διάζωμα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα και κτίστηκε από τον Λυκούργο. Το 1936 η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην αρχαία Ολυμπία. Το συγκεκριμμένο σημείο όπου χτίστηκε ήταν ανάμεσα σε δύο λόφους και δίπλα από τον ποταμό Ιλισσό. Εκεί έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Μόλις μπήκα μέσα στο στάδιο ένιωσα σαν αθλητής. Εκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα τον εαυτό μου ντυμένο με έναν κάτασπρο μανδύα και τον κόσμο καθισμένο στις κερκίδες να με υποδέχονται με κραυγές και χειροκροτήματα. Μετά από δύο λεπτά πήγα να πάρω φωτογραφίες από το στάδιο και τις κερκίδες. Στη μέση υπήρχε ένας χώρος για τρέξιμο και  για άλματα. Δεξιά και αριστερά είχε μαρμάρινες πλάκες όπου είχαν σκαλίσει τα οόματα των νικητών και τα ονόματα πόλεων όπου είχαν πρωτογίνει οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Μετά πήραμε τα φυλλάδια που είχαν πληροφορίες για το Παναθηναικό Στάδιο.

ΛΕΩΝΗ ΒΑΝ ΕΣΣΕΝ