ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Συμμετέχουν: Καρατζιά Μαρία, Βουτσελά Χρυσούλα, Παπαϊωάννου Αναστασία, Λετώνη Ελένη, Σαββάκης Θανάσης και Τσιροδημήτρη Μαρία.

 

 

Το περιεχόμενο του κειμένου μας έχει ως βασικό άξονα την οικονομία της Πρέσπας. Η περιοχή αυτή κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1974 για πολλούς λόγους, κυρίως για την ομορφιά του τοπίου της και για τη μεγάλη ποικιλία των ζώων και των φυτών, η οποία οφείλεται στη διαχείριση που άσκησε και ασκεί ο άνθρωπος στη φύση. Εμείς επισκεφθήκαμε μερικά χωριά όπως οι Ψαράδες, ο Άγιος Γερμανός, ο Λαιμός και ο Άγιος Αχίλλειος και συλλέξαμε κάποιες πληροφορίες για τη διαβίωση των ανθρώπων.

Αρχικά πήγαμε στους Ψαράδες, ένα μικρό χωριό το οποίο αποτελείται από ενενήντα μόνιμους κατοίκους. Η κύρια ασχολία τους είναι το ψάρεμα, αν και ο αριθμός των ψαράδων έχει μειωθεί αρκετά λόγω της έλλειψης των ψαριών, ωστόσο υπάρχουν δεκαεπτά είδη ψαριών από τα οποία τα πιο εμπορεύσιμα ψάρια είναι και ήταν το γριβάδι που λέγεται αλλιώς και Πρίνος και Σαζάνι καθώς και η βασιλική πέστροφα.

Ακόμη η οικονομία του χωριού στηρίζεται στην κτηνοτροφία η οποία περιλαμβάνει τις αγελάδες τις οποίες έχουν οι άνθρωποι και τις αφήνουν να επιβιώσουν στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας και το μόνο όφελος για τους κατοίκους είναι οι επιδοτήσεις. Επίσης μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει και ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια. Η μόνη διασκέδαση για τους άνδρες είναι το κυνήγι το οποίο επιτρέπεται από τις 20/8 - 6/3 και μερικοί έχουν και οικονομικό όφελος από αυτό, ενώ για τις γυναίκες είναι η καλλιέργεια μικρών κήπων που συνήθως περιλαμβάνει τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

Το επόμενο χωριό που είναι νησάκι της μικρής Πρέσπας και αποτελείται από 25 κατοίκους είναι ο Άγιος Αχίλλειος. Που κι αυτού η οικονομία στηρίζεται στην αλιεία και συγκεκριμένα στα μπράνα και στα τσιρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η εκδήλωση του χωριού που λέγεται Πρέσπεια και γίνεται κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και σ’ αυτό συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής με αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού.

Στη συνέχεια πήγαμε στο διοικητικό κέντρο της περιοχής στον Άγιο Γερμανό ένα χωριό με 230 κατοίκους. Η κύρια ασχολία ανδρών και γυναικών είναι η καλλιέργεια του φασολιού καθώς του σιταριού, του κριθαριού, του καλαμποκιού και άλλων δημητριακών. Επίσης οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Όμως χάρη στο κέντρο πληροφόρησης και στη γραφικότητα που παρουσιάζει το χωριό υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό κυρίως το αποδεικνύουν οι ξενώνες που φιλοξενούν πολλούς τουρίστες και τα κέντρα αναψυχής.

Ακόμη ένα χωριό με αρκετούς κατοίκους είναι ο Λαιμός που η οικονομία του στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια του φασολιού. Μεγάλη όμως ανάπτυξη παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία. Κάτι πολύ αξιοσημείωτο είναι η επεξεργασία της γούνας την οποία παίρνουν οι κάτοικοι από την Καστοριά και την επεξεργάζονται στο χωριό τους.

Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της περιοχής της Πρέσπας δεν είναι πολύ αναπτυγμένη. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν τις δυνάμεις να αντεπεξέλθουν στις σκληρές εργασίες που έκαναν μέχρι σήμερα και τους πρόσφεραν οικονομική ευμάρεια.

Ενώ πολλοί λίγοι είναι οι νέοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους εξαιτίας της έλλειψης λυκείου, με αποτέλεσμα, να πηγαίνουν στη Φλώρινα και να συνεχίζουν εκεί τις σπουδές τους. Άλλος ένας λόγος είναι ότι τα επαγγέλματα της περιοχής θεωρούνται ξεπερασμένα και υποτιμητικά και έτσι αναγκάζονται να απασχολούνται με νέες ειδικότητες που δε βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

 

 

*******