Παρουσίαση προγράμματος «Υγροβιότοποι Πρεσπών»

 

Δημοσίευση σε τοπικό τύπο «Βόρεια Εύβοια» (έκδοση Μαΐου 1999)

 

Μαθητές στις Πρέσπες

Στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης του Γυμνασίου και Λυκείου Λίμνης στις Πρέσπες, πραγματοποιήθηκε στις 27 Απρίλη στο ΕΛΥΜΝΙΟ συγκέντρωση όπου ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ελυμνίων Δ. Κατσίνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Στεργίου και Γ. Ζάχος, οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι γονείς τους.

Από τους υπεύθυνους καθηγητές Γιάννη Παλάντζα και Πάνο Βασιλόπουλο έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, που για πρώτη φορά υλοποιείται από τα σχολεία της Λίμνης, και επιδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Οι στόχοι της επίσκεψης από 1-8 Μαΐου αφορούν αφ’ ενός την εκπαίδευση των μαθητών γύρω από θέματα της ελληνικής φύσης και από την άλλη την ενημέρωσή τους γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες μιας ακριτικής περιοχής της πατρίδας μας.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη στις συνοριακές Πρέσπες φορτίζεται από το «πολεμικό» κλίμα στην περιοχή και αποκτά το ιδιαίτερο καθήκον της ηθικής ενίσχυσης των ακριτών μας.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση ιδιαίτερα γύρω από προβλήματα που μπορούσε να δημιουργήσει η ένταση στην περιοχή λόγω του Κοσσυφοπεδίου στους μαθητές και έκλεισε με προβολή διαφανειών που αφορούν τη φύση και την ιστορία των Πρεσπών.

Μετά την επίσκεψη θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος σε νέα ανοικτή συγκέντρωση.

Ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες από τα σχολεία της Αγίας Άννας με εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και τις Πρέσπες. Υπεύθυνος είναι ο χημικός Νίκος Πατέρας.