ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ



Μαυρομάτης Στέλιος
Παπαδήμος Γιώργος
Τσιροδημήτρης Αλέξανδρος

Όπως είναι γνωστό στη χώρα μας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό δασικής έκτασης που το εκμεταλλεύονται οι ρητινοκαλλιεργητές για να καταφέρουν να πάρουν το ρετσίνι.
Βέβαια η διαδικασία συγκομιδής και μεταφοράς της ρητίνης δεν είναι εύκολο ούτε απλό.
Για να παραχθεί η ρητίνη χρειάζεται οι ρητινοκαλλιεργητές να βρουν τα κατάλληλα δέντρα. Αυτά τα δέντρα είναι η Ψευτοτσούγκα που φυτρώνει από τα 600 μέτρα και πάνω, η Ερυθρελάτη που φυτρώνει από τα 700 μέτρα και πάνω και η Χαλέπιος Πεύκη η οποία μπορεί να φυτρώσει μέχρι τα 500 μέτρα. Για να πάρει ο ρητινοκαλλιεργητής την ρητίνη από τα πεύκα ακολουθεί την εξής διαδικασία. Αφού επιλέγει το πεύκο αρχίζει να φτιάχνει την τομή με το σκεπάρνι η οποία θα απέχει 50 πόντους από το έδαφος και θα έχει πλάτος περίπου 12 εκατοστά και μήκος περίπου 20 εκατοστά. Αμέσως μετά το κατώτερο μέρος της τομής που έκανε θα καρφώσει μια ειδική σακούλα για τη συγκομιδή της ρητίνης.Αφού καρφώσει τη σακούλα , ο ρητινοκαλλιεργητής βάζει στην πάνω μεριά της τομής μια πάστα θειικού οξέως για να επιταχύνει τη ροή της ρητίνης. Στις επόμενες σεζόν ο ρητινοκαλλιεργητής κάνει την επόμενη τομή με το ίδιο μέγεθος, με την πρώτη ακριβώς πάνω από την προηγούμενη τομή και μπορεί να κάνει μέχρι οχτώ τομές και έτσι θα πάρει από το δέντρο περίπου 2,5 κιλά.
Στο τέλος της σεζόν η ρητίνη μαζεύεται και πουλιέται στις βιομηχανίες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό στο οποίο υπάρχουν τρεις βιομηχανίες που από τις τρεις μόνο μία αξιοποιεί πλήρως τη ρητίνη. Η ρητίνη πωλείται προς 50 δραχμές το κιλό αν και δεν είναι αξιόλογο ποσό για τους ρητινοκαλλιεργητές. Βέβαια για να βοηθούν, το κράτος τους δίνει μια επιδότηση η οποία χρησιμοποιείται πάλι για την παραγωγή της ρετσίνας. Όταν η ρητίνη φτάνει στις βιομηχανίες επεξεργάζεται και μας δίνει το νέφτι, το κολοφώνιο ή τιρυνθέλαιο και άλλα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική και σε άλλες βιομηχανίες.
Αυτές είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί ένας ρητινοκαλλιεργητής για να πάρει από τα πεύκα τη ρητίνη και να την στείλει για επεξεργασία.