δείξαμε ενδιαφέρον

 

Βασιλείου Μαρία-Δημητρίου Ελένη- Δόκα Μαρία

 

Φέτος το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του σχολείου μας είχε ως θέμα «Τα πόσιμα νερά του Δήμου Ελυμνίων».Όλοι αμέσως δείξαμε ενδιαφέρον για το θέμα του προγράμματος.Ο κ.Βασιλόπουλος μας είπε να κάνουμε κάποια πειράματα για να ελέξουμε το πόσιμο νερό σε κάθε μέρος του Δήμου μας.Κατά την διάρκεια του προγράμματος μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε την χρησιμότητα του νερού στη ζωή μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε.Γιατί στην εποχή που ζούμε το νερό που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό έχει φτάσει σε σημείο να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας λόγω των χημικών αποβλύτων που προσβάλλουν την αγνότητά του και διαταράσει του κύκλο του νερού.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Έδεσσα στην οποία είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε τους Καταρράχτες, την γνωστή λίμνη Βεγορίτιδα και το ηλεκτρικό εργοστάσιο Άγρα.Κατά την γνώμη μας το νερό είναι οφέλιμο και το πρόγραμμα μας βοήθησε να το συνειδητοποιήσουμε ακόμα πιο πολύ.

 

 

 

να διατηρείται καθαρό και υγιεινό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ

 

Το νερό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης του ανθρώπου, γι' αυτό και θα πρέπει, κυρίως το πόσιμο, να διατηρείται καθαρό και υγιεινό. Στο Δήμο μας δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαύγεια του νερού, καθώς τα αποτελέσματα από έρευνες από εξειδικευμένους επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά για άφοβη κατανάλωση του νερού. Τα μόνα μειονεκτήματα που μπορούμε να εντοπίσουμε, είναι ότι μέρος του υδρευτικού συστήματος της περιοχής αποτελείται από σωλήνες αμιάντου, το οποίο θα πρέπει ν' αντικατασταθεί επειγόντως καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκινικές παθήσεις και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα χλωρίωσης του νερού στις δεξαμενές, έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να μην χλωριώνεται σωστά.

 

 

Άγρας , υδροηλεκτρικός σταθμός.

Κάβουρα Ιωάννα

 

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Έδεσσα , είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε έναν από τους μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της Ελλάδας. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγρα και ανήκει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Το εργοστάσιο λειτουργεί χρησιμοποιώντας για κινητήρια δύναμη τα νερά της λίμνης Άρνισσας και του Εδεσσαίου ποταμού. Με ειδικό αγωγό, τα νερά διοχετεύονται σε τσιμεντένιο αυλάκι και περνούν σε μια σήραγγα . Εκεί δέχονται ισχυρή πίεση και από μεγάλο ύψος πέφτουν στον θάλαμο εκτόνωσης και κάνουν τους υδροστρόβιλους του σταθμού να

στριφογυρίζουν γρήγορα. Από τους υδροστρόβιλους η κίνηση μεταδίδεται σε δυο γεννήτριες και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Η χωρητικότητα του σταθμού είναι 32 κυβικά μέτρα αλλά συνήθως λειτουργεί μόνο με τα 10. Επιπλέον , όταν τα νερά δεν επαρκούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του σταθμού ,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, παίρνουν νερό από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Το έργο κατασκευάστηκε το1954 και εξασφαλίζει ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους της περιοχής και συγχρόνως άρδευση των χωραφιών τους.

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Δημήτρης Γεωργίου

 

Κατασκευάζοντας φράγμα εγκλωβίζουμε το νερό σε κάποιο υψηλό επίπεδο. Όταν το νερό διοχετευθεί στους αγωγούς μεταφοράς, αποκτά μεγάλη κινητική ενέργεια και με μεγάλη ταχύτητα πέφτει στις συστοιχίες γεννητριών που υπάρχουν μέσα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής. Η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική, που στέλνεται στη συνέχεια με ρευματοφόρους αγωγούς και υπό υψηλή τάση στα κέντρα κατανάλωσης. Μάλιστα τα κέντρα αυτά μπορούν να μην παρέχουν συνεχώς την ίδια ισχύ αλλά να την ρυθμίζουν ανάλογα με την ζήτηση. Υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ελλάδα υπάρχουν σε μέρη όπου έχουν κατασκευασθεί φράγματα, όπως στο Καστράκι Αχελώου, στη λίμνη Ταυρωπού Καρδίτσας, στην Έδεσσα κλπ.

ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΓΡΑ

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Άγρα παράγει ηλεκτρισμό εκμεταλλευόμενο το νερό της λίμνης Άγρα. Έχει μέγιστη παραγωγική ισχύ 50.000 watt.Συνήθως όμως παράγει 15.000 watt ( λόγω ανεπαρκούς ποσότητας νερού κ.λ.π.).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΓΡΑ

Ένα πρόβλημα το οποίο έχει παρατηρηθεί σχετικά πρόσφατα είναι το όλο και λιγότερο νερό που ''κατεβαίνει''. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου του υπερτροφισμού . Υπερτροφισμός είναι η ταχεία ανάπτυξη των υδρόβιων φυτών (καλάμια κ.λ.π.), εξαιτίας των λιπασμάτων που παρασύρονται από τα χωράφια και καταλήγουν στα ποτάμια. Έτσι εμποδίζεται η ροή του νερού.

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Δάφνη Κόντου

Νάταλι Μακ Γκάρυ

 

Λίμνη της Μακεδονίας (68,3 τ. χλμ.), η βαθύτερη της Ελλάδας, στη βορειοανατολική όχθη της οποίας βρίσκεται η κωμόπολη Άρνισσα. Η λεκάνη της περικλείεται από τα όρη Βόρας στα Βόρεια και Κέλλης στα Δυτικά, το Βέρμιο στα Ανατολικά και το υψίπεδο Εορδαίας στα Νότια. Δέχεται τα νερά των γύρω βουνών και κυρίως του Εορδαϊκού ποταμού. Έχει μήκος 18 χλμ. Μέγιστο πλάτος 7,5 χλμ. Βάθος 67-81 μ. και η επιφάνειά της βρίσκεται 528 μ. υψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τα αλιεύματά της σπουδαιότερα και περισσότερα είναι οι κυπρίνοι (γριβάδια). Παράλληλα προς τις βόρειες και βορειοδυτικές όχθες της και πολύ κοντά τους περνά η σιδηροδρομική γραμμή. Θεσσαλονίκης _ Φλώρινας. Παλαιότερα, σε βροχερές περιόδους, η στάθμη της Βόρειας ανέβαινε επικίνδυνα και τα νερά της κατέκλυζαν τη γύρω περιοχή, επειδή η λίμνη δεν έχει απορροή, εκτός από μια μικρή καταβόθρα, με την οποία τροφοδοτεί τον Εδεσσαίο (Βόδα) ποταμό. Τα έργα της ΔΕΗ (1954) μετέτρεψαν τη λίμνη υδροταμιευτήρα και τα νερά της. Με σήραγγα μήκους 6.035 μ. , μεταφέρονται – όταν χρειάζεται – στην τεχνητή λίμνη Νησίου, από τη οποία τροφοδοτούνται τα υδροηλεκτρικά έργα Άγρα - ¨Έδεσσας.

τα περισσότερα προβλήματα έχουν λυθεί

Γιώργος Γεωργίου

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ζωή όλων των οργανισμών πάνω στην Γη. Χωρίς αυτό κανένας οργανισμός δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

Πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο σχολείο μας, ήρθε ο κ. Γιώργος Γαρυφάλλου, ο οποίος δουλεύει για τον δήμο μας, και μας μίλησε για τα νερά της περιοχής μας. Από την συζήτηση που είχαμε, καταλάβαμε ότι το νερό της περιοχής μας είναι καθαρό και πραγματοποιούνται όλες οι χημικές αναλύσεις ώστε να διατηρείται καθαρό και πόσιμο.

Μία ομάδα μαθητών, επισκέφτηκε τον δήμαρχό μας και έμαθε ότι το νερό σε όλα τα χωριά και την Λίμνη, προέρχεται από φυσικές πηγές. Υπήρχαν μερικά προβλήματα με την ύδρευση, ο δήμαρχός μας όμως μας επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν λυθεί. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το δίκτυο ύδρευσης. Σε μερικά χώρια το δίκτυο είναι καινούργιο, με πλαστικούς σωλήνες, σε άλλα όμως υπάρχουν αμιαντοσωλήνες, οι οποίες είναι βλαβερές για το νερό που περνάει από μέσα τους. Από ότι μας ενημέρωσαν όμως, αυτοί οι σωλήνες πρόκειται να αλλαχθούν.

Μετά από όλα αυτά που κάναμε και που ακούσαμε από τους ανθρώπους που δουλεύουν στον δήμο και ασχολούνται με το νερό, καταλάβαμε ότι το νερό της περιοχής μας είναι πεντακάθαρο και μπορούμε να το πίνουμε άφοβα.

μελετώντας παγκόσμια δεδομένα για το νερό

 

Δημήτρης Γεωργίου

 

Φέτος είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το πόσιμο νερό στα μέρη μας και γενικά για την αξία. (Ναι, για αυτό το γαλάζιο πνεύμα της αγνότητας και της ζωής!) Στην αρχή, (κακά τα ψέματα) σπεύσαμε όλοι να δηλώσουμε συμμετοχή προσδοκώντας κάποια εκδρομή, ‘'εν τη παρώδω του χρόνου'' όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Αυτό που είχε αρχίσει για πλάκα εξελίχθηκε σε ‘'ιερή'' ( παιδευτική και διασκεδαστική συγχρόνως ) αποστολή. Κάνοντας πειράματα σε όλες τις βρύσες και τις πηγές του δήμου μας, εντρυφώντας στις πιο ‘'απόκρυφες'' παραδόσεις που σχετίζονταν με αυτές, γνωρίζοντας καινούργια μέρη,αλλά συγχρόνως μελετώντας παγκόσμια δεδομένα για το νερό γίναμε μικροί ερευνητές, μα και ενημερωμένοι ενεργοί πολίτες.

Τα οφέλη καταλαβαίνετε πολλά. Πέρα όμως από τα κοινότυπα δηλαδή πως ανακαλύψαμε (προς ανακούφιση όλων μας) την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού ‘'μας'' κα είδαμε την πλεονεκτική θέση μας σε σχέση με άλλα κράτη όπως η Αιθιοπία για παράδειγμα, γίναμε καλύτερη άνθρωποι γιατί τόσο μέσα από το πρόγραμμα όσο και από την εκδρομή που το συνόδευε μάθαμε ακόμα καλύτερα τι σημαίνει συνεργασία, αλληλοβοήθεια και τι θαύματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συνδυάζοντας αυτές τις αρετές, πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος φάνταζαν ακατόρθωτα. (Ακόμα, εγώ προσωπικά αντιλήφθηκα και την εμπορική αξία που θα έχει το νερό σε λίγο καιρό. Χα! Χα!)

Τέλος ας ευχηθούμε ότι η ποιότητα νερού θα βελτιωθεί σε όλο τον κόσμο, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το ιερό αγαθό (και του χρόνου η εκδρομή θα είναι μεγαλύτερη, φυσικά. Χι! Χι!).

μας δόθηκε η ευκαιρία……..

Κατερίνα Ευγενικού-Βαγγελίτσα Αλεξίου

 

Η ποιότητα του νερού της περιοχής μας είναι αρκετά καλή, σύμφωνα με μελέτες και στοιχεία που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικού προγράμματος και μετά από συζητήσεις με τον Δήμαρχο Ελυμνίων και τον υπεύθυνο υδραυλικό του δήμου κ. Γιώργο Γαρυφάλλου . Οι παραπάνω υπεύθυνοι μας ενημέρωσαν σχετικά με την ύδρευση του δήμου, τα δίκτυα και την ανθεκτικότητα των σωλήνων. Γίνονται πολλές προσπάθειες για την τοποθέτηση καινούριων σωλήνων σε κάποιες περιοχές του δήμου ώστε να επιτευχθεί η ασφαλέστερη ύδρευση των σπιτιών του δήμου. Οι σωλήνες αυτοί καθαρίζονται πολύ συχνά με την εισαγωγή χλωρίου στο νερό, και βέβαια σε ποσότητες που δεν επηρεάζουν τους καταναλωτές του. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μας δόθηκε η ευκαιρία σαν μαθητές της πρώτης λυκείου του σχολείου Λίμνης, να πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα για να ελέγξουμε την καθαρότητα του νερού από μόνοι μας . Τα μέσα για την υλοποίηση αυτού του πειράματος μας δόθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος κα. Άννα Τσιάκου και κ. Πάνο Βασιλόπουλο. Τα αποτελέσματα των μελετών μας αποδείχθηκαν ενθαρρυντικά. Το νερό σε ποικίλες περιοχές στον δήμο μας ήταν ουδέτερο (7) στην κλίμακα του pH – σε φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή – κάτι που αποδεικνύει την καταλληλότητά του για κατανάλωση. Κάτι που μας επιβεβαίωσε και ο κύριος Δήμαρχος μετά από την επίσκεψή μας στο γραφείο του.

 

 

 

 

…καταλάβαμε ποσό σημαντικό είναι το νερό…

Αλέξανδρος Παπανδριανός

Γιάννης Τσούπρος

 

Έχουμε την εντύπωση πως το νερό της περιοχής μας είναι πεντακάθαρο γιατί εκτός από το ότι κανείς δεν έχει πάθει τίποτα εδώ και χρόνια το επιβεβαιώσαμε και εμείς μετά από πολλούς ελέγχους .Μετά από αυτή την εργασία καταλάβαμε ποσό σημαντικό είναι το νερό για την δική μας επιβίωση άλλα και των άλλων μορφών ζωής που υπάρχουν στο πλανήτη. Επίσης και να μην κάναμε την δική μας έρευνα δεν φοβόμασταν για την ποιότητα του νερού της περιοχής μας γιατί το εξετάζουν εβδομαδιαία διάφοροι επιστήμονες και εκτός από αυτό το χλωριώνουν συνέχεια.

 

 

 

Η ΒΝΤΑΝΑ

 

Της Βαγγελίτσας Αλεξίου

Κάτι σημαντικό που γράφει ο ιστορικός του Ελυμνίου Ν. Μπελλάρας και που η εξήγηση ανήκει στον ιστορημένο πλοίαρχο Γιάννη Βρυσιώτη, αναφέρει ότι – κατά μία παράδοση – υπήρχε στην περιοχή του Πανωρέμα πηγή ποσίμου ύδατος με την ονομασία Βντάνα. Διευκρινιστικά ( και για όσους δεν είναι γνώστες της περιοχής) πρέπει να πούμε πως η περιοχή Πανωρέμας βρίσκεται στην κεντροδυτική πλευρά της Λίμνης. Παλιότερα ήταν χείμαρρος που οι πηγές του βρίσκονταν στην πιο βορεινή περιοχή Στενούρας – Καστριών και που πολλές φορές η δράση του ήταν δυναμική και καταστροφική – όταν <<κατέβαζε>>… Η σημερινή μορφή του είναι ο αμαξιτός δρόμος, που αρχίζοντας από το δημόσιο ανηφορίζει σχηματιζόμενος ανάμεσα στο πρανές του λόφου του προφήτη Ηλία από την μία και του επιμηκή πετρώδους βράχου της κεντρικής εκκλησίας μας από την άλλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η συνοικία η παράλληλη με το χείμαρρο είχε παλιότερα το ίδιο όνομα : Πανωρέμας .

 

Ο Βρυσιώτης αποδίδει την ονομαστική προέλευση της Βντάνας στην ενετική λέξη FONTANA ( ΦΟΝΤΑΝΑ) που σημαίνει πηγή, κρήνη, βρυσίτσα. Η διασωθείσα αυτή ενετική ονομασία της Φοντάνας ( έστω και παραποιημένης σε Βντάνα) , είναι σημαντικό στοιχείο και υπόλειμμα της χρόνια στο Ελύμνιο Ενετικής και Φράγκικης κυριαρχίας. Για τον λόγο ακόμη ότι και άλλα ίσως παραποιημένα υπολείμματα προχωρημένων εποχών μπορούσαν να εντοπισθούν από την έρευνα και να βοηθηθεί η ντόπια ιστορία μας.

 

Ο πλοίαρχος Γιάννης Βρυσιώτης λέει ότι << το άσμα της Βντάνας ήτο εν Ελύμνιω πηγή ακένωτος διστίχων προσαρμοζόμενων το εν κατόπιν του άλλου εις το άσμα τούτο>>. Έτσι καθώς το τρίτο τραγούδι της Καμάρας που, όπως γράφει ο ιστορικός μας << φαίνεται ότι παρήγαγε η μούσα του Ελυμνίου>> , η ίδια κι εδώ Ελύμνια μούσα κανοναρχούσε και διηύθυνε τα' αυθόρμητα των κοριτσιών τραγούδια, που ο λαός δεν τραγουδά έντεχνα αλλά αυθόρμητα. Ο πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκος Πολίτης θα γράψει : << Εξαίρετον αναντιρρήτως θέσιν μεταξύ των μνημείων του λόγου του ημετέρου λαού κατέχουν τα τραγούδια…ως ισχυρώς κινούντα την ψυχήν δια το απέριττον κάλλος, την αβίαστον απλότητα, την πρωτοτυπίαν και τη φραστικήν δύναμιν και ενάργειαν>> για να συμπληρώσει πως τα τραγούδια << εγκατοπτρίζουν πιστώς και τελείως τον βίον και τα ήθη, τα συναισθήματα και τη διανόηση του Ελληνικού λαού και εξωραϊζοντα…τας αναμνήσεις των εθνικών περιπετειών>>. Τα τραγούδια της Βντάνας ήτανε δύο ειδών: το ένα είδος επιτραπέζιο, το άλλο για το χορό και σύμφωνα με τον ιστορικό μας τραγουδιόντουσαν στη Σάμο, το Κουσάντασι και τα Σώκια με τον ίδιο σκοπό ( και καθώς τα είχε καταγραμμένα μουσικά ο μακαρίτης συμπατριώτης μας Ι. Μαργαζιώτης, καθηγητής του ωδείου Αθηνών ).

 

 

Σήμερα μέσα στον Πανωρέμα δε βρίσκεται τίποτα από αυτά. Καινούρια κτίρια από μπετό, έχτισαν βαθιά την παράδοση που θάφτηκε στα τσιμεντένια θεμέλια, η ίδια όπως η θρυλική γυναίκα του πρωτομάστορα κάτω από το γεφύρι…κι ίσως μονάχα τις νύχτες ίσως κάποιος αλαφροϊσκιωτος ( που χάθηκε κι αυτός ) να ακούσει κάποιες παλιές νεράιδες της νύχτας να στήνουν χορό στο φεγγάρι και να τραγουδούν μαγικά, παλιούς Λιμνιώτικους θρύλους και παραμύθια που χάθηκαν για πάντα. Όπως χάθηκε κι η βρυσούλα της Φοντάνας. Που έγινε τραγούδι: Η Βντάνα. Που έγινε χορός. Που έγινε παράδοση. Που την ξεχάσαμε!!!

 

 

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το κ. Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό με σκοπό να του πάρουμε μια συνέντευξη σχετικά με το σύστημα ύδρευσης του Δήμου Ελυμνίων.

Στη συνέντευξη αυτή του θέσαμε κάποια ερωτήματα για τον τρόπο ύδρευσης της Λίμνης και των γύρω περιοχών και πήραμε απαντήσεις οι οποίες μας βοήθησαν να συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας πάνω στον τομέα του νερού.

Μάθαμε ότι ο κάθε οικισμός υδροδοτείται με διαφορετικό τρόπο. Η Λίμνη υδροδοτείται από φυσικές πηγές όπως η πηγή της Παναγιάς, της Αγίας Ελένης, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου. Φυσικά υπάρχουν γεωτρήσεις σε άλλες κοντινές περιοχές ( Σπίαδα, Μουρτιάς και Καστριά ) οι οποιες χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει έλλειψη νερού. Οι Ροβιές υδροδοτούνται από φυσικά νερά και από μια γεώτρηση στο Παλιοχώρι ενώ ο Μουρτιάς από τον μήλο Χατζή. Η Δάφνη υδρεύεται απο πηγές στο Κούλουρο και τέλος οι Κεχριές έχουν φυσικές πηγές που προέρχονται από τους Κουρκουλούς.

Ακόμα πληροφορηθήκαμε το νερό της περιοχής μας είναι επαρκές και έχουμε και αρκετά αποθέματα. Όταν οι πηγές δεν διαθέτουν αρκετό νερό χρησιμοποιούνται οι γεωτρήσεις οι οποίες δουλεύουν 2-3 ωρες (ανάλογα με τις ανάγκες) με χρονοδιακόπτη τον οποίο χειρίζονται οι μηχανικοί. Επίσης ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις αρκετά συχνά οι οποίες έχουν δείξει ότι το νερό είναι από τα καλύτερα όλης της Ελλάδας.

Τέλος μας ενημέρωσε για το οικονομικό κόστος που έχει στο Δήμο, το οποίο είναι υψηλό και περιλαμβάνει τη συντήρηση των δικτύων και των μοτέρ, τη χλωρίωση, τον καθαρισμό των δεξαμενών, το προσωπικό, τις καινούργιες ανάγκες που προκυπτουν (π.χ. καινούργιες δεξαμενές) καθώς και τη λειτουργία και τη συντήρηση του αποχετευτικού συστήματος.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ.

Αθηνά Ηλιάδη

 

Η Λίμνη και τα γύρω χωριά υδρεύονται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι τα πηγήσιμα νερά και ο άλλος τρόπος είναι οι γεωτρήσεις, δηλαδή το νερό πρώτα αντλείται και έπειτα οδηγείται στη δεξαμενή. Αφότου το νερό πάει στη δεξαμενή, γίνεται η χλωρίωση. Οι σωλήνες με τους οποίους γινόταν η διανομή του νερού στα σπίτια ήταν κατασκευασμένοι από σίδερο αρχικά και αργότερα από αμίαντο και πλαστικό. Οι πλαστικοί σωλήνες είναι και οι καλύτεροι σε αντίθεση με τους αμιαντοσωλήνες οι οποίοι δημιουργούν πολλά προβλήματα. Όσον αφορά τις δεξαμενές, είναι τσιμεντένιες και μέσα σ' αυτές υπάρχει το κονίασμα το οποίο είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα. Ο καθαρισμός της δεξαμενής γίνεται μία φορά το χρόνο. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλές πετρόχτιστες δεξαμενές. Μία φορά το χρόνο έρχεται το Υ.Γ.Μ.Ε και ελέγχει τη σκληρότητα του νερού και αν αυτό είναι πόσιμο. Το θολωμένο νερό το παίρνει στην υδρομάστευση και αναμειγνύεται με το νερό της βροχής. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται σωστή χλωρίωση του νερού στις δεξαμενές διότι έχει μεγάλο κόστος. Η χλωρίωση γίνεται μια φορά τη βδομάδα από έναν υπάλληλο. Στην περιοχή της Λίμνης τίθεται το πρόβλημα των διαρροών καθώς και της υπερκατανάλωσης καθώς οι κάτοικοι της Λίμνης καταναλώνουν 5.000 κ. το 24ωρο ενώ έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται μόνο 2.000-2.5000 κ. νερού. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν υπάρχουν υδρόμετρα. Στα χωριό δεν υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Τα χωριά Μουρτιάς, Σκεπαστή, Δαμιά, Παλιοχώρι, Καλαμούδι και Δρυμώνα έχουν καινούρια δίκτυα. Εν αντιθέσει οι Ροβιές έχουν τρισάθλιο δίκτυο. Προς το δημοτικό της Λίμνης και προς τα πάνω οι σωλήνες είναι μαντεμένιοι. Οι υπεύθυνοι θα ξεκινήσουν να μετράνε και τα ποτάμια το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Όσον αφορά τις πηγές τώρα, η πηγή της Αγίας Ελένης θεωρείται σταθερή καθώς έχει 35-40 κ. νερού την ώρα κάθε καλοκαίρι. Στην Λίμνη υπάρχουν υψηλές ζώνες με αποτέλεσμα να τραβιούνται κάτω τα νερά. Κι ενώ όλοι θεωρούν πως οι δεξαμενές είναι όλες καινούριες, αυτή η πληροφορία έρχεται να τους διαψεύσει. Υπάρχει μία δεξαμενή πό το 1887 η οποία εσωτερικά είναι καλύτερη από τις άλλες. Βέβαια όλες οι δεξαμενές, ανεξάρτητα από την “ ηλικία” τους διατηρούνται άψογα στο εσωτερικό τους αφού δεν υπάρχει ίχνος σκουριάς. Πολλοί αναρωτιούνται αν το νερό της Παλιάς Βρύσης στην Λίμνη είμαι πόσιμο. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, το νερό είναι «βαρύ» μα πόσιμο. Το νερό της Παναγιάς πηγαίνει στη δεξαμενή κι έπειτα στα σπίτια. Τα νερά στις πηγές δεν ελέγχονται. Στις καλόγριες το νερό δεν έχει ελεγχθεί ποτέ μέχρι τώρα. Το νερό της Κοκκινιάς δεν πάει στη δεξαμενή. Έρχεται κατευθείαν στα σπίτια. Χρειάζεται όμως χλωριωτής. Τα πιο πολλά νερά στη λίμνη είναι πηγήσιμα. Μόνο στη Χρόνια το νερό προέρχεται από άντληση. Σε κάποιες περιόδους που παρατηρούνται βλάβες στα μηχανήματα , η Χρόνια παίρνει νερό από την πηγή της Αγίας Ελένης. Στα ποτάμια μετριέται μόνο η ποσότητα του νερού. Τα μόνα χωριά στα οποία το νερό είναι νερό άρδευσης είναι οι Κεχριές και ο Μουρτιάς.

 

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΥΜΝΙΟ

Αθηνά Ηλιάδη

 

Ξεκινώντας την χρονιά, αναρωτηθήκαμε για την ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι καθηγητές μας ανακοίνωσαν πως είναι αμφίβολο το αν θα εγκριθούν προγράμματα σαν αυτά. Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά μας όταν πληροφορηθήκαμε ότι τελικά είχε δοθεί έγκριση για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και προβλεπόταν και μία εκδρομή-έκπληξη! Το θέμα του προγράμματος ήταν « Τα νερά στην περιοχή μας». Ακριβώς η λέξη «περιοχή μας» φανέρωνε ότι όση μελέτη έπρεπε να γίνει δεν έπρεπε να περιοριστεί μόνο στην Λίμνη αλλά να βγει και έξω από αυτήν, σε όλα τα τριγύρω χωριά. Πραγματικά όλα τα παιδιά κινητοποιήθηκαν και μετά από κάποιους μήνες κόπου και επιμονής, η εργασία ήταν έτοιμη και φυσικά αψεγάδιαστη, αφού είχε γίνει με μεράκι από τους μαθητές. Πολλά ήταν αυτά που τράβηξαν την προσοχή μου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Για παράδειγμα, οι τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα νερά οι οποίες προήλθαν από σχετική ομιλία του κ. Γιώργου Γαρυφάλλου, ενός υδραυλικού της περιοχής μας αλλά και η 3μερη εκδρομή στην Έδεσσα όπου τα όρια του γνωστικού μας πεδίου ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, εντυπωσιάστηκα και ανακουφίστηκα όταν έμαθα ότι η κατάσταση των νερών στη Λίμνη είναι κάτι περισσότερο από καλή. Παρ΄ όλα αυτά απογοητεύτηκα όταν άκουσα πως η ποσότητα του νερού που καταναλώνεται στη Λίμνη είναι αρκετά μεγάλη και έχει οδηγήσει σε υπερκατανάλωση, ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό. Βέβαια ήξερα ήδη ότι οι κάτοικοι δεν είχαν συναίσθηση του μέτρου αλλά αυτό που άκουσα ήταν πέρα από κάθε όριο. Τι ήταν αυτό? Η ποσότητα του νερού που χρειάζονται οι άνθρωποι στη Λίμνη είναι σύμφωνα με μελέτη περίπου 2000-2500 κ.νερό και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν 5000 κ.νερό. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και κάτι πρέπει να γίνει τελικά. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι και πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις ορέξεις μας. Τελειώνοντας, το όλο πρόγραμμα ήταν συναρπαστικό και σίγουρα η συμμετοχή μου σε αυτό με εξόπλισε με επιπλέον γνώσεις, τις οποίες εγώ θα χρησιμοποιήσω σαν εφόδιο για το μέλλον.

 

 

 

Μύλοι του Δήμου Ελυμνίων

 

Δημήτρης Γεωργίου

 

 

Στο ποτάμι της Σπιάδας απέναντι από το εκκλησάκι του Αγιάννη υπήρχε ο νερόμυλος του Γιώργου Τόγκα. Λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του '50.Σήμερα σώζεται μέρος του κτίσματος και το χωνί συγκέντρωσης νερού.

 

 

Νερόμυλος υπήρχε και στα καναλάκια. Μάλιστα σώζεται μικρό μέρος από τον τοίχο αντιστήριξης.

 

 

Νερόμυλος υπήρχε και μέσα στη Λίμνη και λειτουργούσε με νερό που ερχόταν με αυλάκι από την Παλιά Βρύση.

 

 

Βντάνα (τραγούδι)

>> θρύλος

 

 

 

 

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ -ΜΟΥΡΤΙΑΣ

Μαρία Τσιλίκα

Κώστας Γερογιάννης

Γιάννης Δραμουντάνης

 

Στο χωριό Μουρτιάς υπάρχουν διάφορες εξωτερικές πηγές νερού, φυσικές και τεχνικές.

ένα φυσικό πηγάδι υπάρχει στο εξωκλήσι του άγιου Κοσμά με την ονομασία «φλωροβρύση».

Στην τοποθεσία «αλώνια» υπάρχουν οι λεγόμενες "βρύσες", οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον λόγω έλλειψης νερού. Επίσης μέσα από τα χωράφια που υπάρχουν στο Μουρτιά ρέει μια διακλάδωση από το «μανδανικιώτικο» ποτάμι. Σήμερα η ύδρευση των σπιτιών γίνεται από γεώτρηση που βρίσκεται στον κάμπο . Παλαιότερα από φυσικές πηγές ,απ' όπου το νερό συγκεντρώνονταν σε δεξαμενές.

Η ύπαρξη αυτών των πηγών στο χωριό έχει απαλείψει καθημερινά προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης εκτός από τη κατανάλωση του πόσιμου νερού και τις ανάγκες των νοικοκυριών, με το νερό αυτών των πηγών διατηρείται η καλλιέργεια διάφορων προϊόντων , η οποία είναι η κυριότερη ασχολία των κατοίκων.

 

 

 

Μετά από πολλές έρευνες…

Μακ Γκάρρυ Νάταλι

Δάφνη Κόντου.

 

Μετά από πολλές έρευνες που κάναμε εμείς οι μαθητές της Α΄ Λυκείου σχετικά με το πόσιμο νερό της Λίμνης Ευβοίας, τα αποτελέσματα που βρήκαμε ήταν θετικά.

Έτσι νιώθουμε πιο ασφαλή για την υγεία μας, ξέροντας ότι το νερό που πίνουμε είναι καθαρό και διαδίδοντας το, αυτό, και σε άλλους ανθρώπους του χωριού μας.

 

 

 

Σχετικά με το πόσιμο νερό…

ΤΣΙΛΙΚΑ ΜΑΡΙΑ

ΤΖΑΝΗ ΕΛΕΝΑ

Το νερό είναι ένας βασικός παράγοντας στην ζωή μας με ιδιαίτερη σημασία.

Σχετικά με το πόσιμο νερό είχαμε κάποιες επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το αν είναι καθαρό ή επιβλαβές. Μέσα όμως από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μάθαμε πώς γίνονται οι χημικοί έλεγχοι και πώς εμείς μπορούμε να αναγνωρίζουμε αν το νερό είναι καλής ποιότητας και κατάλληλο για κατάποση.

Εμείς οι μαθητές της Α' Λυκείου εξετάσαμε το νερό της περιοχής μας που καταναλώνουμε από βρύσες σπιτιών και φυσικές πηγές με τον κατάλληλο εξοπλισμό του χημικού μας εργαστηρίου. Μέσα από αυτήν την δραστηριότητα επιβεβαιωθήκαμε για την καλή ποιότητα του νερού μας εξαλείψαμε τους φόβους μας για το αν πρέπει να καταναλώνεται.

Πετυχαίνοντας αυτό, ενημερώνουμε και τους γύρω μας για την χρησιμότητα και την κατανάλωση του νερού.

 

 

 

 

Το νερό της περιοχής…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΑΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 

Το νερό της περιοχής πιστεύω ότι είναι καθαρό, απολύτως υγιεινό και πόσιμο. Μετά από ελέγχους που έκανα ο ίδιος, οι συμμαθητές μου και άλλοι αρμόδιοι φαίνετε ότι το νερό χλωριώνετε κανονικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος στο να το καταναλώνουμε άφοβα.

Πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ υπερβολικοί που πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Το νερό της περιοχής είναι απολύτως πόσιμο και καθαρό. Οι σωληνώσεις είναι όλες ολοκαίνουργιες και της καλύτερης ποιότητας

 

 

το πόσιμο νερό των Κεχριών

ΚΟΣΜΑΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

 

Ένας απ' τους παράγοντες που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου είναι το πόσιμο νερό. Το νερό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι το πόσιμο νερό των Κεχριών διαφέρει από τα γύρω χωριά. Καθημερινά γίνονται ελέγχους με την προϋπόθεση το νερό να είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Όπως έχει φανεί από τους πρώτους ελέγχους το νερό είναι κατάλληλο για κατανάλωση αλλά και χρησιμοποίηση. Συχνά γίνονται αλλαγές σωληνώσεων έτσι ώστε το νερό να είναι καθαρό. Επίσης το νερό περιέχει κάποιες χημικές ουσίες οι οποίες το βοηθούν να είναι καταναλώσιμο.

 

 

 

το πιο πολύτιμο αγαθό

Ρούλα Χατζή

Βαγγελιώ Καψάλλα

 

 

Το πόσιμο νερό κατά τη γνώμη μου είναι κατάλληλο για τις καθημερινές μας χρήσεις. Όμως το νερό το χρησιμοποιούμε κυρίως στο να το πίνουμε. Αν δεν ήταν κατάλληλο για χρήση, δηλαδή να περιείχε μικρόβια, ή δεν καθάριζαν τις δεξαμενές όπως πρέπει θα παθαίναμε πολλές ασθένειες. Ωστόσο το χρησιμοποιούμε και στο πότισμα των φυτών που τους είναι απαραίτητο για να επιβιώσουν. Το νερό βασικά είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή μας και πρέπει να το προστατέψουμε. Παρ' όλα αυτά, θα ήταν ακόμα καλύτερα αν μπορούσαμε να προμηθευόμασταν νερό από διάφορες πηγές της περιοχής μας. Κάποιες πηγές είναι κατάλληλες για τον ανθρώπινο οργανισμό, άλλες όμως είναι ακατάλληλες. Ορισμένες πηγές έχουν στερέψει λόγο αδιαφορίας και αφέλειας των ανθρώπων επειδή χρησιμοποιούν το νερό της πηγής για το πότισμα των περιβολιών, ή άλλων καλλιεργειών με αποτέλεσμα όπως αναφέραμε και πιο πάνω να στερέψουν οι πηγές και να εγκαταλειφτούν ή ορισμένες φορές να εξαφανιστούν. Πολλές φορές οι υπάλληλοι του δήμου ρίχνουν χλώριο στο νερό που υπάρχει στις δεξαμενές των περιοχών μας και έτσι το νερό θολώνει όταν πέσει παραπάνω χλώριο από τη κανονική ποσότητα που θα έπρεπε να περιείχε μέσα. Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι το νερό είναι βασικός παράγοντας στη ζωή μας.

 

 

 

….να πίνουμε ελευθέρα νερό.

 

Τάσος Παπανδριανός

 

Το πόσιμο νερό της Λίμνης είναι πάρα πολύ καλό. Η γνώμη μου είναι ότι το νερό είναι καλό γιατί κανένας δεν έχει πάθει τίποτα τόσα χρόνια και γιατί γίνονται συνεχώς έλεγχοι από τους αρμόδιους της Λίμνης για να δουν αν το νερό έχει κάποια προβλήματα η όχι. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι να πιω νερό καθώς γνωρίζω ότι δεν υφίστανται όσα είχαν ειπωθεί στο παρελθόν. Επίσης κάναμε μαζί την βοήθεια του κ.Βασιλόπουλου ένα πείραμα και τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μην φοβόμαστε να πίνουμε ελευθέρα νερό.

 

είμαι σίγουρη για την καθαρότητα του νερού….

Χριστίνα Τζουτζά

 

 

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας και χωρίς αυτό κανένας οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Γι'αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να το διατηρούμε καθαρό.

Έτσι φέτος πραγματοποιώντας με την τάξη μας ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βεβαιωθήκαμε ότι το νερό της περιοχής μας είναι καθαρό και κατάλληλο για κατανάλωση. Μετά από συζητήσεις με ανθρώπους που δουλεύουν στο δήμο μας και ασχολούνται με το νερό αλλά και από τον ίδιο το Δήμαρχο μάθαμε ότι προέρχεται από φυσικές πηγές και ότι γίνονται οι χημικές και βιολογικές αναλύσεις που είναι απαραίτητες.

Τώρα πια είμαι σίγουρη για την καθαρότητα του νερού της περιοχής μου και εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που ασχολούνται μ'αυτό.

 

να πίνουμε νερό άφοβα

Μαρία Τσούρτη

 

 

Φέτος, η τάξη μας πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, ασχοληθήκαμε με το νερόκαι με τη σημασία του για όλους τους έμβιους οργανισμούς. Κάνοντας επισκέψεις στις πηγές της περιοχής μας απ'όπου έρχεται το νερό καθώς και με τη βοήθεια των ανθρώπων του δήμου μάθαμε όχι μόνο ότι το νερό είναι η πηγή ζωής όλων αλλά και ότι αυτό που υπάρχει στην περιοχή μας είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος μας επιβεβαίωσε για την καθαριότητα του νερού εδώ, τονίζοντάς μας πως γίνονται ετησίως οι κατάλληλες χημικές και βιολογικές αναλύσεις.

Μετά από όλα αυτά, ξέρουμε ότι όλοι μπορούμε να πίνουμε νερό άφοβα αφού είναι πεντακάθαρο και τελείως κατάλληλο για κατανάλωση.

 

 

 

Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Δημήτρης Γεωργίου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ(από τις εκβολές στην πηγή)

 

Η εκβολή του είναι στο κάτω δημοτικό σχολείο του Μελά, στην περιοχή των τεράστιων παραλιακών ευκαλύπτων και του Αγνώστου Ναύτη. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος καλύπτει σήμερα το χείμαρρο που συνεχίζει να κυλά υπογείως.

Σήμερα συνεχίζει την ανοδική του πορεία μέχρι την Κρέμαση, που βρίσκεται στη στροφή της περιφερειακής αμαξιτής οδού της Κοκκινιάς. Η Κρέμαση είναι ένας μικρός καταρράκτης που παλιότερα λεγόταν Βαρέλι, ίσως από το βαρέλι ( ζοριό ) κάποιου παλιού νερόμυλου.

Λίγο πιο πάνω βρίσκεται εκείνο το μέρος του χειμάρρου το οποίο ονομάζεται Πλατανάκι. Εκεί υπάρχει μια μικρή καλλιεργήσιμη περιοχή με αρκετές ελιές που ονομάζεται Καλογερκά (Καλογερικά ).Στη θέση Πλατανάκι ο χείμαρρος Καναλίων διχάζεται.

Το ένα παρακλάδι ανηφορίζει βόρεια και ονομάζεται Λυκόρεμα, από την παρουσία λύκων στην περιοχή. Σκαρφαλώνοντας καταρράκτες και σάρες, περνά ανατολικά της Κουρεύτρας , ανηφορίζει σε Αϊ -Γρηγόρη και Μεσοπέτρι, μέχρι τις πηγές του.

Το κύριο ρέμα του χειμάρρου τραβάει βορειοανατολικά για να περάσει πολύ κοντά στον κάθετο βράχο των Καναλακίων. Το ρέμα αυτό ανηφορίζοντας όλο και πιο βόρεια περνάει το εκκλησάκι του Χριστού, για να περάσει λίγο αργότερα ανάμεσα από Αϊ Γρηγόρη και Ηλιοκάλαμο, για να φτάσει τελικά στις πηγές του στο Μεσοπέτριο Όρος.

 

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΜΑΡΡΟ

 

Στα βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με έρευνες υπήρχε κοντά στο χείμαρρο μοναστήρι, η λεγόμενη Επισκοπή των Καναλίων η οποία λέγεται πως καταπλακώθηκε από βράχια εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Ο σεισμός και το μοναστήρι που χάθηκαν έγιναν αφορμή για πλήθος θρύλων. Κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί φώτα, οπτασίες αγίων, ανάερα πλάσματα που σκορπούν ευωδιά και έχουν ακουστεί καμπανοκρουσίες και ψαλμωδίες. Μια γυναίκα μάλιστα δήλωσε πως είδε τον ίδιο τον Χριστό.

Παραδόσεις λένε ότι στην περιοχή υπήρχαν νεράιδες. Αξιοσημείωτο είναι πως ο βράχος των Καναλακίων ονομάζεται και Λειβράκι ονομασία που παραπέμπει στις Λειβηθρίδες, θεότητες των υδάτων.

Παγανιστικές εκδοχές τούτων των θρύλων αναφέρουν την ύπαρξη δαιμόνων. Επίσης την δυσοίωνη εμφάνιση τους έχουν κάνει αγριοσυκές που πετροβολούν περαστικούς, ένας περίεργος σκύλος που μίλησε ανθρώπινα σε μια γριούλα, ένα ξανθόμαλλο ξωτικό και φωνές που τις κατάπινε το φαράγγι.

Επίσης η περιοχή ήταν χώρος μυστικιστικών τελετών καθώς γυναίκες πήγαιναν εκεί , κατέβαζαν το φεγγάρι και το έριχναν στο νερό, ενώ άλλοι διάβαζαν εκεί τη σολομωνική.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ''ΔΙΑΣΤΑΣΗ'' ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ

 

Στα μεταπελευθερωτικά χρόνια υπήρχαν εδώ νταμάρι. Πολλά πετρόχτιστα σπίτια της Λίμνης έχουν στις βάσεις του Καναλιώτικες πέτρες. Επίσης συχνά απαντά κανείς τριγύρω πετρόκτιστα θολωτά κτίσματα. Αυτά είναι τα ασβεστοκαμίνια που προμηθεύονταν την ασβεστολιθική τους πέτρα από τους καναλιώτικους βράχους.

Στο ίδιο ρέμα στηνόντουσαν εποχιακά και οι εγκαταστάσεις τσιπουράδικων. Έπαιρναν τα στημένα στέφλα των σταφυλιών και με τη μέθοδο της απόσταξης έβγαζαν δυνατό τσίπουρο.

Ακόμη παλιότερα υπήρχαν στο ίδιο πάλι ρέμα «βιομηχανίες» ρετσίνης, καθώς η περιοχή είχε ανέκαθεν πλούσιο πευκοδάσος κι από ότι φαίνεται ιστορική παράδοση στο ρετσίνι.

Τέλος στην αριστερή μεριά της Κρέμασης σώζεται ο πέτρινος τοίχος του νερόμυλου όπου, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και αργότερα, άλεθαν στάρι για να βγάλουν αλεύρι.

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ

 

Ελιές περίγυρα από το βοριά ως τον νότο « συζούν» αρμονικά με ψηλά κυπαρίσσια, φραγκοσυκιές και ευωδιαστές λυγαριές. Ακόμα τα υπόγεια νερά του χειμάρρου δίνουν ζωή σε πλήθος πλατανιών και ευκαλύπτων. Το ρέμα περνά ανάμεσα σε πλούσια άγρια βλάστηση από πεύκα, σχίνα, κουμαριές, κοτσίκια.

Συγκεκριμένα το Λυκόρεμα είναι ένας απέραστος λόγγος που οι πολλές μυρσίνες τον έκαναν τρανό κοτσιφότοπο.

Καταφύγιο σε αυτό το «μυστηριακό» τόπο βρίσκουν πλήθος ζώων όπως κουκουβάγιες, νυκτοκόρακες, μπακακοί, γρύλοι, γκιώνηδες…

 

 

 

ΠΑΛΙΑ ΒΡΥΣΗ ΡΟΒΙΩΝ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Θλιβερή εικόνα για μία βρύση η οποία μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν η μόνη πηγή που «ξεδίψαγε» ολόκληρο το χωριό των Ροβιών. Τέλος πάντων, όντως πρόκειται για μια ιστορική βρύση άνω των εκατόν χρονών. Νερά από τα γύρω βουνά κατέληγαν σε εσωτερικό κοίλωμα της γης κάτω από κάποιο σημείο του χωριού κι εκείνο με τη σειρά του «τροφοδοτούσε» την βρύση, η οποία έρεε συνεχώς γάργαρο νερό. Σε αυτή πήγαιναν όλοι οι κάτοικοι των Ροβιών για να πάρουν νερό όταν δεν υπήρχε η Ε.Υ.Δ.Α.Π. και γενικά άλλου είδους παροχή νερού. Ωστόσο όταν κάποια στιγμή άρχισε μαζί με νερό να βγάζει και βδέλλες οι αρμόδιοι αντί να την καθαρίσουν την έκλεισαν. Μάλιστα, ενώ, ήταν μια όμορφη εξωτερικά βρύση, με διάφορες παρεμβάσεις την «κατέστρεψαν» .

Αξιοσημείωτος είναι και ένας θρύλος που λέγεται για αυτήν: «Όποια κοπέλα έπινε από αυτή τη βρύση νερό, θα παντρευόταν Ροβιάτη». Και όντως υπάρχουν πάρα πολλές «περιπτώσεις» που τον επιβεβαιώνουν!

Τώρα πια το μόνο σημάδι μεγαλείου της είναι το ίδιο το όνομα της «Παλαιά Βρύση».

 

 

 

 

 

δεν ακούσαμε και τα καλύτερα λόγια

 

Παύλος Γαρυφάλλου

 

Ξεκινώντας το πρόγραμμα για τα νερά της περιοχής ,μας επισκέφτηκε ένας υδραυλικός της περιοχής μας και μας ενημέρωσε για την κατάσταση των νερών στις γύρω περιοχές. Πρώτα από όλα μας έδωσε κάποιες καταστάσεις οι οποίες αποδείκνυαν ότι τα νερά των γύρο περιοχών είναι κατάλληλα για χρήση αν και περιέχουν λίγα περισσότερα άλατα από το κανονικό. Μετά συζητήσαμε για το δίκτυο ύδρευσης της Λίμνης για το οποίο δεν ακούσαμε και τα καλύτερα λόγια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κύριου Γαρυφάλλου υπάρχουν αρκετοί σωλήνες αμιάντου οι σύμφωνα με μελέτες είναι βλαβεροί για την υγεία. Υπάρχουν όμως και πολλά μέτρα πλαστικοί σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα και είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν. Τέλος μάθαμε από πιες πηγές προέρχεται το νερό μας και με ποιο τρόπο φτάνει στα σπίτια μας. Ακόμα μάθαμε ότι στην περιοχή έχουν γίνει και κάποιες γεωτρήσεις οι οποίες μας παρέχουν νερό μόνο το καλοκαίρι όταν υπάρχουν ελλείψεις.

 

 

Σκεπαστή-Πηγές

 

Γιώργος Γεωργίου

Θαλασσινού Βάσω

Θαλασσινός Γιάννης

 

Το χωριό υδρεύεται δια φυσικής ροής. Η υδρομάστευση βρίσκεται στην τοποθεσία Πλατανάκια, περιοχής Αμελάντων. Έχουν συλληφθεί δύο πηγές και το νερό συγκεντρώνεται σε κοινό φρεάτιο και από εκεί ξεκινά για την κεντρική δεξαμενή.

Το μήκος του εξωτερικού δικτύου είναι 6500 μέτρα περίπου. Η διάμετρος των σωλήνων είναι Φ 110 πλαστικές. Από αυτές 3200 μέτρα είναι 16 ατμόσφαιρες, 250 μέτρα από 10 ατμόσφαιρες και 800 μέτρα είναι χαλυβδοσωλήνες.

Η χωρητικότητα της παλιάς δεξαμενής είναι 27 κυβικά νερό περίπου και κατασκευάστηκε το έτος 1992.

 

Πηγή Γερογιάννη

Αυτή η πηγή ονομάστηκε έτσι διότι τα παλιά χρόνια την τοποθεσία αυτή που βρίσκεται η πηγή την είχε στην ιδιοκτησία του ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που ονομαζόταν Γιάννης. Σε αυτήν την τοποθεσία στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής, διότι εκεί υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη σε αυτόν τον Άγιο και μετά την Θεία Λειτουργία, οι άνθρωποι του χωριού και των περιχώρων που συγκεντρώνονται εκεί, κάθονται και τρώνε το φαγητό που μοιράζει η εκκλησία γύρω από αυτή την πηγή όπου υπάρχει βρύση από την οποία τρέχει καθαρό και άφθονο νερό που δροσίζει τους παρευρισκόμενους.

 

Πηγή Μπαρκ

Σε αυτήν την πηγή όπου υπάρχει κούπα, τρέχει άφθονο, καθαρό και κρύο νερό και βοηθάει, εκτός από το να δροσίζει τους επισκέπτες, να ποτίζουν τα περιβόλια τους οι χωρικοί.

το νερό που πίνουμε είναι καλής ποιότητας..

 

Βαλάντω Λίτσα - Ιωάννα Κάβουρα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και με την έρευνα που κάναμε σχετικά με τα νερά της περιοχής μας για το αν είναι πόσιμα ή όχι διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα απ'αυτά είναι κατάλληλα για πόση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατανάλωση.

Με βάση την έρευνα αυτή ανακαλύψαμε ότι το νερό περιέχει αρκετή ποσότητα σε χλώριο και το ΡΗ του κυμαίνεται από 7εως 7,5.Επίσης συχνά υφίσταται πολλούς ελέγχους ώστε να είναι πόσιμο.

Έτσι κατά τη γνώμη μας το νερό που πίνουμε είναι καλής ποιότητας και γενικά στη περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την ακαταλληλότητα των νερών μας .

 

 

ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

Τσούρτη Μαρία

Τζουτζά Χριστίνα

 

Η περιοχή της Έδεσσας τροφοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος της από το νερό των καταρραχτών της που είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της.

Παλιότερα η περιοχή ήταν βιομηχανική και οι κάτοικοι, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του νερού παρήγαγαν νήματα, αναπτύσσοντας έτσι τον κλάδο της νηματουργίας. Πιο συγκεκριμένα κάτω από τους βράχους υπήρχαν εργοστάσια που εκμεταλλεύονταν την ενέργεια του νερού. Όμως τα τελευταία σκιρτήματα της βιομηχανικής περιοχής ήταν μέχρι και τη δεκαετία του '60 οπότε και έληξε κάθε παραγωγική δραστηριότητα που είχε σχέση με τους υδάτινους πόρους.

Κοντά στους καταρράχτες υπήρχαν κάποιες εγκαταστάσεις που είχαν σχέση με εργαστήρια νερού, όμως δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα.

Την περίοδο πρωθυπουργίας του Καραμανλή, η κυβέρνηση θέλησε να πάρει το νερό απευθείας από την πτώση των καταρραχτών με γεννήτρια (- φτερωτή) που παίρνει το νερό και δημιουργεί ενέργεια, αίτημα όμως το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Μετά από μία δεκαετία έγινε πάλι προσπάθεια από την τότε κυβέρνηση για εκμετάλλευση των νερών από την πηγή. Έτσι δημιουργήθηκε ένα εργοστάσιο (15000Watt) το οποίο μέσω σωλήνων έπαιρνε τη δύναμη των νερών τα οποία αντλούσε από μια τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί εκεί.

Μετά από αναλύσεις που έχουν γίνει το νερό των καταρραχτών έχει βρεθεί σχετικά καθαρό. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποια άσχημα χαρακτηριστικά τα οποία προκαλούνται από ουσίες που δεν είναι ορατές. Στο νερό γίνεται μόνο χλωρίωση η οποία κρίνεται απαραίτητη για να απομονώνει τα στοιχεία του νερού που είναι επικίνδυνα. Προς το παρόν δεν γίνεται εμφιάλωση αλλά υπάρχει μια σκέψη για πραγματοποίησή της.

Τέλος τα νερά των καταρραχτών καταλήγουν στον Αλιάκμονα ή στον Λουδία ενώ παρεμβάλλονται πέντε ή έξι σημεία κατακρήμνισης του νερού.

 

 

 

το πόσιμο νερό στην περιοχή μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

 

 

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό πάνω στον πλανήτη. Όλοι οι οργανισμοί επιβιώνουν με αυτό. Έτσι θα πρέπει πάντα να το διατηρούμε καθαρό.

Γι' αυτό το λόγο φέτος πραγματοποιήσαμε με την τάξη μας την πρώτη Λυκείου ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα το νερό. Μετά από συζητήσεις με τους υπεύθυνους ύδρευσης του Δήμου μας καθώς και με τον Δήμαρχο βεβαιωθήκαμε για το πώς υδρεύεται ο Δήμος μας. Υπάρχουν δύο τρόποι:ο πρώτος είναι από φυσικές πηγές και ο δεύτερος με γεωτρήσεις.

Τέλος μάθαμε ότι το νερό της περιοχής μας είναι καθαρό και καλής ποιότητας και ότι γίνονται οι απαραίτητες χημικές και βιολογικές αναλύσεις που είναι απαραίτητες.

Έτσι ενημερώσαμε τους γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας για την χρησιμότητα την κατανάλωση αλλά και για την καθαριότητα του νερού της περιοχής μας.

 

 

Πηγές στη Σκεπαστή

Βάσω Θαλασσινού

Γιάννης Θαλασσινός

 

Πηγή Πηγάδι

 

Αυτή η πηγή ονομάστηκε έστι διότι εκεί υπάρχουν πολλά πηγάδια. Από την πηγή αναβλύζεται καθαρό κι άφθονο νερό που βοηθάει και τους χωριανούς στο πότισμα των περιβολιών τους.

 

 

 

Πηγή Άγιος-Αθανάσιος

 

Αυτή η πηγή πήρε την ονομασία αυτή, διότι εκεί κοντά υπάρχει εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Αυτή η πηγή η οποία έχει και κούπα και σωλήνα ήταν η μονη κοντά στο χωριό και από αυτήν έπαιρνε όλος ο κόσμος νερό και έκανε τις καθημερινές του δουλειές. Ένα έθιμο στα παλιά τα χρόνια ήταν ότι στις 6 Ιανουαρίου στη γιορτή των Θεοφανείων, ο ιερέας του χωριού έριχνε το σταυρό μέσα στην κούπα, επειδή αυτή η κούπα ήταν η μόνη κοντά στο χωριό.

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ

 

 

Έρευνες δείχνουν ότι στη θέση της Παναγίτσας στα Ρωμαϊκά χρόνια υπήρχαν λουτρά Η Παναγίτσα αντικατέστησε ‘ Θέρμεσι Βυζάντιος', που ήταν αφιερωμένα στον Ηρακλή, αν λάβουμε υπόψιν ότι υπήρχε άγαλμα του Ηρακλή φτιαγμένο από τον Σκόπατο και πιθανόν στην Αφροδίτη. Στα ρωμαϊκά λουτρά υπήρχαν αίθουσες που υπήρχε ζεστό νερό όπου η θερμοκρασία έφτανε τους 40 βαθμούς Κελσίου και αίθουσα ψύξης όπου οι άνθρωποι δροσίζονταν για να βγουν από τα λουτρά. Πλένονταν με σαπούνι, άφηναν τα ρούχα τους σε κόγχες και οι άνθρωποι που πήγαιναν στα λουτρά πλήρωναν γουτρικό. Το 1850 η γρια Ελένη Μαναρίτσα , έχτισε το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι και σύμφωνα με ένα μύθο έβλεπε οράματα για πηγές και αρχαία.

 

ΒΡΥΣΗ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ - ΒΡΥΣΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 

Αγγελική Αλεξίου-Ελένη Δημητρίου-Έλενα Τζανή-Κατερίνα Ευγενικού

 

Οι Κεχριές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν κόμβος που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές Ευβοϊκές ακτές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για διακοπές, συνδυάζοντας το πράσινο του χωριού με την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα στις παραλίες του Αιγαίου ή του Ευβοϊκού.

Παραδόσεις και θρύλοι έχουν συνδέσει την ιστορία της βρυσούλας, που βρίσκεται στην περιοχή με το μεσαιωνικό χωριό Λ Ι Γ Ο Τ Α και με το πέρασμα από κει του θρυλικού ιππότη Ερωτόκριτου. Μας λέει λοιπόν τραγουδιστά ο Βιτσέντζος Κορνάρος για την «Λιγότα» την βρύση του Ερωτόκριτου:

 

΄΄Δίψα μεγάλη γρίκησα στον πόλεμο εκείνο,

γυρεύοντας να βρω νερό σιμά σ'έναν πρίνο.

κι όπου ομπρός μου αφανισθεί Κουτσουναράκι τρύπα,

σιμώνω, βρίσκω το νερό στου χαρακιού την τρύπα.΄΄

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, ο Ερωτόκριτος ερωτεύτηκε την κόρη του βασιλιά Ηράκλη, την Αρετούσα, για χάρη της οποίας εξορίστηκε και μέσα από τις περιπλανήσεις του βρέθηκε ταλαιπωρημένος και διψασμένος στην τοποθεσία «Λιγότα» όπου εκάθησε στην βρύση η οποία έμελλε να γίνει γνωστή με το όνομά του.

Η βρύση μέχρι και σήμερα είναι σημείο αναφοράς της περιοχής και συνεχίζει να δροσίζει τους επισκέπτες της με γάργαρο και κρυστάλλινο νερό που έρχεται από ένα βουνό με την ονομασία ¨σκίτσα¨.

ΒΡΥΣΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 

Στην τοποθεσία παλαιοχώρι βρισκόταν παλαιότερα ο οικισμός Δάφνη βρίσκεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η πετρόχτιστη και θρυλική βρύση των Αγίων Αποστόλων η οποία πήρε το όνομά της από το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται εκεί.

Στο παλαιοχώρι το οποίο υδροδοτούταν αποκλειστικά από τη βρύση οι άνθρωποι ζούσαν πολύ καλά. Όμως, με τις συνεχείς ανόδους της θερμοκρασίας οι άνθρωποι υπέφεραν από τη ζέστη και πολλά βρέφη ¨έσκαζαν¨. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το χωριό τους στην σημερινή τοποθεσία Δάφνη.

Στην αρχή η περιοχή της Δάφνης ονομαζόταν Μανδανικά που προέρχεται από τη λέξη μαντάνι και σημαίνει εργαστήριο κινούμενο με τη δύναμη του νερού.

Σήμερα, η βρύση η οποία υδροδοτείται από τις πήγες τις στο βουνό, δίνει τα νερά της για το πότισμα των καλλιεργημένων χωραφιών που βρίσκονται εκεί, αλλά το γάργαρο νερό της ξεδιψά και πολλούς προσκυνητές του εξωκλησιού!!!